Matrace a rošty: Jak vybrat ty správné a využít výhodné slevy při jejich pořízení?

Komentáře: 0

Kvalitní spánek má na velký vliv na to, jak se bude člověk cítit. Nevyspalost a únava jsou častým důsledkem špatného spaní, za které kolikrát může i nevhodně zvolená matrace. Umíte se orientovat v jejich nabídce?

zdroj: evrymmnt / Shutterstock.com

Pohodlná matrace je základem pro relaxaci

Spát na proleželé matraci většinou vede k tomu, že se ráno probudíte celí rozlámaní. Přitom spánkem člověk tráví prakticky celou třetinu svého života. Zaslouží si proto, aby spal na kvalitní matraci, jež mu umožní pohodlné odpočívání po náročném pracovním dni. Zatímco v minulosti museli lidé vzít zavděk tvrdou lavicí a v lepším případě slamníkem, dnes jsou možnosti daleko rozšířenější. Stačí se podívat do některého specializovaného obchodu, který se věnuje prodeji matrací a roštů. Jejich bohatý sortiment vás přesvědčí o tom, že je z čeho vybírat.

Matrace z PUR pěny

Až si budete vybírat novou matraci, určitě osobně navštivte obchod a vyzkoušejte si, jak se na jednotlivých druzích leží. Je totiž mezi nimi velký rozdíl, což uvidíte sami, až si na ně lehnete. Osvědčeným materiálem, který se na výrobu matrací využívá už poměrně dlouho, je polyuretanová (PUR) pěna. Nabídku najdete v různých barvách, tuhosti i síle. Kromě ní je na trhu také polyuretanová drť, jež se využívá především u sendvičových matrací jako výztuha jader. Její výhodou je hlavně vyšší hustota a tuhost oproti PUR pěně. Protože je tvarově stálá a pružná, je možné ji doporučit i pro polohovací rošty.

Matrace ze studené pěny a líné pěny

Vedle PUR pěny existuje také HR pěna. Pod touto zkratkou najdeme pevnou a vzdušnou studenou pěnu s otevřenějšími póry, než má klasická matrace z PUR pěny. Studená pěna je variabilní, může mít různou hustotu a tuhost. Přitom se vyznačuje velkou tvarovatelností. Jedná se o ideální matraci pro polohovací rošty.

Podobně funguje i matrace z líné pěny, která se pod tlakem a teplem těla uvolní a velmi dobře se mu přizpůsobí. Tento druh matrací mívá povrch často rozdělen do zón, nejčastěji v počtu tří až sedmi. Vychází to z potřeby lidského těla, jež se při pohybu během spánku různě do matrace zabořuje. Například v oblasti ramen a pánve je zapotřebí, aby matrace více polevila, naopak v oblasti beder by měla být pevnější, aby je podepřela.

zdroj: Friends Stock / Shutterstock.com

Latexové matrace jsou nejměkčí a nejpružnější

Ležícímu tělu se latexové matrace přizpůsobují nejvíce. Latex je poměrně měkký, proto se často kombinuje s tvrdším kokosem nebo polyuretanovou drtí, aby byly matrace pevné a odolné. Latexové matrace disponují dobrým odvětráváním, což přispívá k lepšímu a kvalitnějšímu odpočinku během spánku. Vyrábějí se s rozdělením do anatomických zón kvůli pohodlné relaxaci.

Pružinové matrace jsou nejznámější

Historie pružinových matrací sahá až do 18. století. Tenkrát se je ovšem mohla dovolit jen bohatá vrstva. Dnes jsou běžně dostupné pro každého. Ze všech typů matrací právě pružinové nabízejí největší vzdušnost. Jádro tvoří ocelové pružiny, na vrchní vrstvu se pak používá studená nebo líná pěna, PUR pěna i latex často ve spojení s kokosem nebo ovčím rounem. Zatímco předchozí typy matrací se běžně daly používat společně s polohovacím roštem, pružinová matrace vyžaduje rošt jen pevný laťový či lamelový. Na to je třeba při jejich koupi myslet.

Využijte výhodné slevy

Pořízení matrací do domácnosti není levnou záležitostí, takže si člověk obvykle rozmýšlí, které pořídit. Zbytečně šetřit na jejich kvalitě ale nemá cenu, protože pohodlí ve spánku je rozhodujícím faktorem. Lepší varianta nákupu je využít slevy, které nabízejí slevové portály. Tímto způsobem je možné výrazně ušetřit své finance. Kdo přemýšlí ekonomicky, pak nad touto možnosti určitě uvažuje.

Nabídka nemovitostí

Nové články