2. shutterstock_267048518

Levné teplo do domu bez využití fosilních paliv. Vytopíte dům, ohřejete vodu

Komentáře: 0

Tepelnou energii můžeme v domě řešit různými způsoby. Jsou tady ty nejlevnější, ale také relativně špinavé, kde patří fosilní paliva jako je uhlí nebo dřevo. Potom je tady vytápění plynem, dále to může být vytápění elektřinou pomocí přímotopů.

Zejména elektrickou energii však dokážeme využít mnohem efektivněji, pokud s ní budeme napájet tepelné čerpadlo. Tepelné čerpadlo, ačkoliv je na elektřinu, totiž samo o sobě dokáže získat drtivou většinu energie ze země, z vody nebo ze vzduchu. Jeho provoz tak je nesrovnatelně úspornější, než třeba při využití přímotopů a podobných topidel.

New Africa / Shutterstock.com

S tepelným čerpadlem ušetříte

Jak jsme tedy již zmínili v úvodu, to nejdůležitější, co zajímá klienty při pořízení tepelného čerpadla, je míra úspory. Samotný princip fungování tepelného čerpadla je založen na tom, že dokáže většinu tepelné energie získat ze zdrojů, jako je voda, země nebo vzduch, a to v závislosti na typu čerpadla. Jednotlivé typy si ještě popíšeme dále v textu, abyste věděli, z jakých variant můžete vybírat. V zásadě však můžeme říci, že tepelné čerpadlo, které bude mít odběr 1 kW, dokáže vyprodukovat teplo odpovídající 4 kW, což znamená:

  • Vysokou úsporu
  • Vysokou efektivitu a účinnost

Největší úspora je v novostavbách

Je poměrně logické, že u tepelných čerpadel získáte největší úsporu, pokud je instalujete jako zdroj tepla do novostavby. Je to dáno zejména tím, že novostavby využívají moderní stavební materiály, kde se klade vysoký důraz právě na energetickou úspornost. Úniky tepla tak jsou zkrátka minimální. Tepelná čerpadla tady dosahují těch nejlepších výsledků. Na druhou stranu ale můžete s tepelným čerpadlem ušetřit také ve starším domě. Předpoklad, že pro instalaci tepelného čerpadla potřebujete mít novostavbu, je spíše jedním z mýtů.

Vereshchagin Dmitry / Shutterstock.com

Volbu vhodného typu čerpadla ovlivňuje také budova

V závislosti na tom, zda budete tepelné čerpadlo instalovat do novostavby nebo staršího domu, je dobré vybrat také typ čerpadla. Zpravidla je to zejména ovlivněno tím, že v novostavbě začínáte od začátku, tak si můžete dovolit rozsáhlé stavební zásahy. U rekonstrukcí starších domů se potom spíše hodí typ čerpadla, který není tak náročný na instalaci. Vybírat si můžete z následujících typů:

  • Země-voda
  • Voda-voda
  • Vzduch-voda
  • Vzduch-vzduch

V prvním případě, u varianty země-voda, se jedná o velmi účinné tepelné čerpadlo. Jako zdroj tepla se zde využívá energie země. Problémem tohoto řešení je složitější instalace, takže se využívá zejména u novostaveb. Je potřeba mít rozvody vody v domě, nejčastěji se to řeší jako podlahové vytápění, přičemž v těchto rozvodech kontroluje optimální tlak manometr. Často se tímto způsobem také ohřívá užitková voda. Pokud se jedná o variantu voda-voda, rovněž se jedna o řešení, který je vhodnější pro novostavby.

Tepelné čerpadlo, které se mnohem více hodí do rekonstrukcí, využívá jako zdroj energie vzduch. Může se jednat buď o čerpadlo vzduch-voda nebo vzduch-vzduch. Instalace rozvodů je v tomto případě nejjednodušší. U varianty vzduch-vzduch se jedná o typickou klimatizaci, kdy klimatizací lze samozřejmě také vytápět, a to při obráceném chodu.

Pohodové vytápění

Velkou výhodou tepelných čerpadel obecně je skutečnost, že přinášejí maximální komfort. Je to naprosto nesrovnatelné s topením fosilními palivy. Pro vás to tedy znamená nejen úsporu energie na vytápění a tak i vaší peněženky, ale také úsporu času. Můžete se věnovat tomu, co vás baví, nikoliv topení. Třeba si konečně postavíte dlouho odkládaný zahradní domek na nářadí nebo strávíte více času s rodinou. Vždy lze rozhodně strávit čas efektivněji a činností, která je nám příjemnější, přičemž vytápění domu se vám odteď může zajistit bez starostí a bez námahy tepelné čerpadlo.

Nabídka nemovitostí

Nové články