Aldrov Apartments 01

Apartmány na horách jsou hitem. Jak zajistit, abyste na své investici vydělali?

Komentáře: 0

Během posledních dvanácti měsíců zájem o rekreační bydlení vyhnal ceny chat a chalup i rekreačních apartmánů na nebývalou úroveň. Koronavirus tento trend ještě prohloubil. Mnozí přestěhovali svůj home office na chatu, chalupu nebo do svého rekreačního apartmánu. Češi se patrně i letos v létě místo k moři vydají do českých luhů a hájů. To vše podporuje zájem o koupi rekreačních nemovitostí. Jak ale zajistit, aby šlo o výhodnou investici i po pěti či deseti letech?

Samostatnou kategorií rekreačních nemovitostí jsou horské apartmány. Český národ je národem lyžařů a odjet na víkend do Krkonoš je přeci jen snazší než cesta do Alp. České hory se staly populární destinací i v létě. To vše podporuje i investice do apartmánů na českých horách. I tento typ nemovitostí zažívá v posledních letech boom.

Apartmán pro vlastní využití nebo jako investice

Každý kupující si asi v první řadě musí ujasnit, s jakým motivem apartmán na horách kupuje.

Podle dotázaných developerů v zásadě existují dva typy budoucích vyhraněných vlastníků. Jedni předpokládají, že budou mít nemovitost k dispozici výlučně pro vlastní potřebu a nebudou ji nikdy pronajímat, druzí ji zase nechtějí vůbec obývat, protože si ji kupují čistě jako investiční příležitost. A pak je tu ještě třetí – a dodejme, že patrně nejpočetnější skupina majitelů horských apartmánů, která předpokládá, že bude apartmán po jistou část roku sama využívat a část roku pronajímat.

Zejména u rodin s dětmi zpočátku převažuje aktivní využití takové nemovitosti. Výhoda svobodné volby termínu je pro mnohé kupující tím hlavním motivem, na druhém místě je pocit „spát ve vlastním“. U řady majitelů ale po několika letech přijde určité vystřízlivění a hledání možností, jak svou nemovitost pronajmout a získat pravidelný příjem anebo alespoň kompenzaci části nákladů.

Zajímavě tento zmíněný posun komentuje Jan Jerie, ředitel společnosti Crescon, která staví rezidenční apartmány Aldrov Apartments v krkonošských Vítkovicích. Většina kupujících podle něj jezdí do svého nového apartmánu v prvním roce každý víkend, další roky jednou měsíčně a následně párkrát ročně. Náklady na nemovitost ale běží stále.

Proto přišla společnost Crescon s řešením, které rozhodování o nové investici potenciálním zájemcům usnadňuje. V komplexu je navrženo 139 apartmánů, parkovací stání v podzemní garáži, lyžárna a sklepní kóje pro uložení sezónního vybavení. Součástí projektu je ale také společenská budova, v níž majitelé i jejich hosté najdou restauraci, pekárnu, vinný bar, bazén či wellness. Recepce komplexu zajistí konstantní službu hotelového operátora.

Komorní projekty mají jiné výhody

Co naopak nabízejí developeři menších projektů? Ty nedokážou uživit tak širokou nabídku služeb, jako apartmánové komplexy. Mohou však nabídnout komornější prostředí a zaujmout právě svou odlišností od větších projektů.

Menší projekty obhajuje Pavel Velebil ze společnosti TIDE REALITY. „Chápu koncepci, kterou nabízí Aldrov Apartments nebo Svatý Vavřinec v Peci. Je to atraktivní koncept. Mnozí kupující, a hlavně i mnozí hosté ale hledají menší projekt, kde si nebudou připadat jako ve stopokojovém hotelu.“ 

Podobně se na věc dívá i Michal Kohout ze  společnosti Dolce Vita Development, která se mimo jiné specializuje na rekreační projekty komornějšího rázu. Nedávno realizovala zajímavý projekt v Harrachově, v současné době připravuje výstavbu apartmánového domu Dolce Vita Ještědská a projekt ve Špindlerově Mlýně „Ano, nabídka apartmánů s kompletními službami je aktuální trend“, říká Michal Kohout. „Naše zkušenost je ale taková, že pro kupce to není při rozhodování zásadní, preference jsou zejména místo, dostupnost sportovních aktivit, cena atd,“  upozorňuje na to, co je důležité pro investory do jejich projektů.

Jeden příklad za všechny

Přímo na břehu Labe a jen pár kroků od historického centra Vrchlabí vyroste brzy jeden z takových projektů. Riverside Vrchlabí zahrnuje dvojici bytových domů situovaných na opačných březích Labe, které budou spojeny soukromou lávkou vedoucí přes řeku.

Investorem výstavby je společnost REKO a.s., prodej apartmánů zajišťuje realitní kancelář TIDE REALITY, která nabízí byty v developerských projektech již od roku 1994. „Apartmány Riverside Vrchlabí vyrůstají v kouzelném místě přímo na břehu Labe. V nabídce jsou apartmány o velikosti 1+kk až 5+kk, které budou kolaudovány jako bytové jednotky. Jejich dispozice umožňují rekreační využití i celoroční pobyt pro ty, kdo se rozhodnou vyměnit ruch velkoměsta za bydlení v klidném místě na úpatí Krkonoš“ popisuje výhody projektu Pavel Velebil.

Na prodej bude celkem 56 apartmánů, v první etapě je v nabídce 36 bytů. Spolu s byty jsou prodávána parkovací a garážová stání, zázemí obytného souboru budou tvořit lyžárny, kolárny a společná recepce. Vrchlabí, jehož jméno je odvozeno od sousloví „vrch Labe“, je horské město na počátku údolí, na jehož úbočích naleznete několik lyžařských středisek včetně 14 km vzdáleného Špindlerova Mlýna. Ceny se zde zatím nerozběhly do takové výše, jako na hřebenech Krkonoš. Možná se tu nabízí příležitost i pro ty, kdo chtějí vsadit na očekávaný růst cen nemovitostí v daném místě. Určitě je to zajímavá alternativa ve srovnání s apartmánem na hřebenu Krkonoš, kde ceny překročily hranici 150.000 Kč za metr čtvereční.

Nabídka nemovitostí

Nové články