vyber-novej-pracky

8 signálů, že potřebujete novou pračku

Komentáře: 0

Odpověď na otázku „kdy koupit novou pračku“ nemusí být obtížná. Mnohokrát to může vypadat jako rovnováha mezi tím, kdy opravit a kdy koupit. S novými efektivními funkcemi se však volba často přiklání k výměně. Peníze, které byste utratili za opravy, se často dají lépe využít na novou pračku. Pouhé vědomí, že ve vaší budoucnosti bude nová pračka, vám může pomoci připravit se a plánovat. Ale jednu věc, si je potřeba uvědomit. Nové pračky jsou jednoduše energeticky účinnější. Ať už tedy vaše pračka běží hladce nebo se rozpadá, nová pračka vám s největší pravděpodobností ušetří peníze, pokud jde o váš účet za energie.

I když se používání pračky jeví pro vás jako druhá přirozenost, rozpoznání známek toho, že novou pračku potřebujete, není tak intuitivní, zvláště pokud jste ji nikdy předtím nemuseli měnit. Některé indikátory, že potřebujete novou pračku, jsou celkem zřejmé, ale jiné jsou trochu rafinovanější. Jedním tichým, neviditelným znakem toho, že potřebujete novou pračku, je její věk. A jaké jsou další?

zdroj: NoonBuSin/shutterstock.com

 

Signály, že je čas koupit si novou pračku

Naučte se, jak rozpoznat osm varovných signálů blížícího se zhroucení, abyste mohli začít šetřit na novou pračku, než abyste vyhazovali peníze za zbytečné opravy.

1.    Propouští vodu

Pokud si všimnete vody na podlaze při každém praní, pračka má problém. Některé problémy s prosakováním lze relativně snadno opravit a jiné jsou příznakem, že je na čase zvážit nákup nové pračky.

Běžnou příčinou netěsnosti je jednoduše důsledek prasklé hadice. V zadní části pračky jsou dvě hadice, jedna pro horkou vodu a druhá pro studenou vodu. Tyto hadice spojují stroj se zdrojem vody, který je obvykle ve zdi. Hadice jsou vždy pod tlakem a jsou náchylné k prasknutí a protrhnutí.

Pokud je vaším problémem hadice, můžete zhluboka vydechnout, protože hadice jsou levné a snadno se mění. Doporučujeme však vyměnit obě hadice současně. Pračky mají v pouzdru také řadu dalších hadic a těsnění. Mnohokrát jsou prostě volné a je třeba je dotáhnout. V některých případech může být nutné je vyměnit. Pokud je únik z pokažené části nebo těsnění, měli byste zvážit náklady na opravu oproti nákupu nové pračky. V mnoha případech je nákladově efektivnější investovat do nového spotřebiče, zvláště pokud je vaše pračka starší než 10 let.

Pokud je však prasklá vana, je vaší nejlepší volbou koupit si novou pračku. Oprava prasklé vany je velkou opravou a jen zřídka stojí za ty náklady.

2.    Nadměrný hluk

Hlasitá, hlučná pračka vás může nejen přivést k šílenství, ale také může být nápovědou, že je čas koupit si novou pračku! Problém však může být jednoduše v tom, že spotřebič není umístěn na rovném povrchu. Pokud se pračka při stisknutí na jednom z rohů kymácí, není ve vodováze.

Většina praček má možnosti nastavení na nožičkách. Pokud ano, najděte krátký roh a otáčejte nožičkou, dokud se pračka již nehoupe. Pokud vaše pračka nemá možnosti nastavení, můžete umístit něco pod jednu z nohou. To bude mít stejný výsledek. Pokud však vyrovnání pračky neztlumí hluk, problémem může být něco vážnějšího.

Hlučná pračka může být důsledkem opotřebovaných řemenů nebo řemenic, jejichž oprava je relativně snadná a levná. Nebo to může být něco vážnějšího, jako je spojka nebo převodovka. Hluk může způsobovat řada věcí, a pokud jste člověk typu „udělej si sám“, tento článek vám pomůže problém identifikovat a dokonce opravit.

Jakmile zjistíte příčinu, budete se muset rozhodnout, zda vaše pračka stojí za náklady na opravu. Renomovaná opravárenská služba vás upozorní, když bude pořízení nové pračky cenově výhodnější. Nebojte se zeptat.

3.    Vaše pračka je starší než osm let

Testy praček prokazují, že průměrná životnost nové pračky je 11 let. Doporučuje se však vyměnit jakýkoli spotřebič, který je starší než osm let, pokud se nejedná o špičkový model, který je pro vás zvláště přitažlivý. Jiní navrhují vyměnit jakoukoli shora plněnou podložku vyrobenou v roce 1999 nebo dříve. I výměna pračky, kterou jste si zakoupili do roku 2005, může snížit spotřebu vody.

Čím více se vaše pračka blíží ke konci své životnosti, tím dražší opravy mohou být potřebné, nemluvě o frekvenci, s jakou problémy vznikají.A aby toho nebylo málo, mnoho výrobců prostě nenabízí díly pro své starší modely. Po nějaké době pro vás bude dávat smysl utratit tyto peníze za novější pračku, která je energeticky a spotřebou vody efektivnější než ta, kterou máte nyní. Jakékoli další peníze, které utratíte za efektivnější model, lze ušetřit na účtech za energii, a to platí zejména pro domácnost, která pere opravdu hodně.

zdroj: Andrey_Popov/shutterstock.com

4.    Energetická účinnost

Dalším důvodem pro koupi nové pračky je účinnost. Čím efektivnější bude vaše pračka, tím více peněz ušetříte na účtech za energie. Dnešní pračky obvykle používají o 25% méně energie a o 45% méně vody než starší modely.

Novější pračky regulují množství vody dávkované na velikost náplně prádla. Jinými slovy, pokud spustíte malou náplň, nová pračka spotřebuje méně vody. Starší pračky tuto technologii nemají a používá se stejné množství vody bez ohledu na velikost náplně.

5.    Zápach, který nechce zmizet

Je těžké uvěřit, že je vaše oblečení čisté, když vaše pračka zapáchá. A i když to pravděpodobně není něco, čím byste se zvláště chtěli zabývat, nemusí to mít nic společného s fungováním pračky. Modely s předním plněním mají tendenci množit plísně a huby. Abyste zabránili vzniku zápachu, otřete po skončení cyklu přebytečnou vlhkost a pokud možno ponechte dvířka otevřená. Také byste měli pračku čistit každý měsíc horkou vodou a bělidlem. Pokud to všechno děláte, ale zápach stále přetrvává, je čas zvážit koupi nového modelu.

6.    Voda nenaplňuje buben

Pokud se buben vaší pračky nenaplňuje, mohlo dojít ke zpožděnému výběru cyklu, zalomení hadice nebo problému s kohoutky na teplou a studenou vodu. Pokud zkontrolujete všechny tři a ani jeden není viníkem, mohlo dojít k nějaké komplikaci s ventilem nebo filtrem pro přívod vody, na který se musí podívat profesionál.

Dalším problémem, který můžete mít s bubnem, je to, že se plní vodou, ale neotáčí se tak, jak by měl. Podívejte se na spínač víka a pásy, abyste se ujistili, že fungují tak, jak by měly. Pásy lze poměrně snadno vyměnit, ale špatně fungující spínač víka vyžaduje více práce. V závislosti na tom, jak stará je vaše pračka a kolik stojí výměna, můžete si raději pořídit úplně novou pračku.

7.    Pračka nevypouští vodu

Není nic frustrovanějšího než dokončit cyklus, jen abyste zjistili, že voda nevytekla. Pokud je buben plný vody, může jít o problém s filtrem čerpadla, který zvykne zastavit mince a kousky materiálů, které jste zapomněli v kapsách a které blokují váš stroj. Jednoduché ucpání odtokové hadice nebo U-ohybu lze snadno opravit. Slyšíte běžící čerpadlo? Pokud vydává hluk, nejedná se o zablokování a bude vyžadovat další vyšetřování. Je dobré vědět: Před kontrolou filtru čerpadla budete muset vypustit pračku ručně.

8.    Máte starší pračku s horním plněním

Pokud máte pračku s horním plněním, mohou být náklady na opravy mnohem dražší než náklady na pračku s předním plněním. Důvodem je to, že díly potřebné pro pračky s horním plněním jsou prostě dražší. Není neobvyklé slyšet o opravách strojů s horním plněním, které stojí polovinu nákladů na zcela novou pračku. Měli byste zvážit stroj s předním plněním. Pračky s předním plněním jsou oblíbené, protože nepoužívají tolik vody jako jejich protějšky s horním plněním. Spíše než na cenu nového stroje se soustřeďte na celkovou efektivitu a na to, kolik můžete dlouhodobě ušetřit.

zdroj: Iakov Filimonov/shutterstock.com

Nejlepší čas na koupi nové pračky

Nyní, když víte více o varovných známkách potřeby nové pračky, je načase zjistit, kdy je nejlepší novou pračku koupi

Nakupování online bude vaše nejlepší sázka při hledání celoročních výhodných nabídek. Aby mohly konkurovat velkým obchodům, není neobvyklé, že webové stránky nabízejí mnohem levnější ceny.

Pokud si chcete koupit pračku v kamenném obchodě, je nejlepší počkat do září a října. Jsou to dva měsíce, kdy výrobci spotřebičů obvykle představují své nové modely, což znamená, že jejich starší modely budou pravděpodobně vo výprodeji, aby uvolnili místo nejnovějším modelům.

Bez ohledu na to, kterým směrem se vydáte, svátky jsou jedním z nejlepších časů na pořízení nové pračky. Nezapomeňte provést řádný průzkum a porovnat různé typy, značky a modely. Pokud si uděláte čas na výzkum, máte mnohem větší šanci získat nejlepší nabídku a ještě lépe vonící oblečení.

Sečteno a podtrženo

Všímáním si výše uvedených signálů budete mít spoustu varování, abyste začali šetřit a hledat nový stroj. Pokud máte nějaké pochybnosti ohledně toho, zda potřebujete novou pračku nebo ne, zavolejte profesionálního technika, aby vám poskytl lepší představu o tom, kolik let vaší pračce ještě zbývá, než vystoupá do té skvělé prádelny v nebi.

Pokud jde o nákup nové pračky, věnujte jí dostatek času a proveďte průzkum. Místo toho, abyste se vydali na milost a nemilost motivovaného prodejce, zkuste nákup online. Pravděpodobně najdete nabídky, které vám v dlouhodobém horizontu ušetří spoustu peněz, aniž byste museli opustit svůj domov.

Zdroje informací:

 

Nabídka nemovitostí

Nové články