hypoteka

Jak dosáhnout na hypotéku?

Komentáře: 0

Ceny nemovitostí každoročně rostou a sen o vlastním bydlení se tak vzdaluje spoustě lidí. Abyste mohli dosáhnout na hypotéku, je třeba splnit několik požadavků a našetřit si základní kapitál. Existují ovšem způsoby, které vám na cestě za vysněným bydlením mohou pomoci.

Zaručte se druhou nemovitostí

Jedná se o nejčastěji využívaný způsob, díky kterému můžete dosáhnout na hypotéku i bez vlastních úspor. V tomto případě se do zástavy přidá ke kupované nemovitosti ještě další nemovitost, čímž se zvýší celková hodnota zástavy, proto vám bude banka ochotna půjčit více peněz.

Většina lidí ovšem nemá po ruce druhou vlastní nemovitost, v praxi se tak nabízí zejména pomocná ruka rodičů. S jejich souhlasem můžete ručit jejich nemovitostí, po splacení určité výše půjčené částky pak lze jejich nemovitost ze smlouvy vyvázat a do splacení celé hypotéky pak následně ručíte pouze svým kupovaným domem či bytem.

Je zřejmé, že v případě neschopnosti splácet hypotéku ohrozíte majitele druhé nemovitosti, jejímž nejste vlastníkem. A to je riziko, které bude ochoten málokdo podstoupit.

Zařiďte si další úvěr k hypotéce

Další cestu k vyřešení vašeho problému představuje spotřebitelský úvěr. Jste-li v situaci, kdy vám chybí například 10 % z požadované částky potřebné k žádosti o hypotéku, můžete využít této možnosti. Dejte pozor, aby celkový součet splátek vašich půjček včetně uvažované hypotéky nepřesahoval 50-60 % vašeho čistého měsíčního příjmu.

Pokud si bydlení zařizujete jako pár, pak ten z vás, který má dostatečnou bonitu, si na sebe vezme hypotéku a druhý klasickou půjčku, s jejíž pomocí získáte chybějící hotovost. Stejným způsobem se lze domluvit i třeba s rodiči. Výhodou je, že v tomto případě nebudou ručit svým vlastním bydlením. Vše ovšem vychází z předpokladu, že partnerovi nebo rodičům budete včas poskytovat finanční prostředky na pravidelné splátky půjčky (pokud se s nimi nedohodnete jinak), v opačném případě se v očích banky dostanou do pozice dlužníka.

Zajistěte si spoludlužníka

Další variantou je k žadateli připsat spoludlužníka. Ten na sebe bere stejné závazky jako ten, kdo o půjčku žádá. Princip je jednoduchý, ve chvíli, kdy není hlavní dlužník schopný platit splátky hypotéky, banka vyzve k jejich úhradě spoludlužníka. Spoludlužníků můžete mít více, nejčastěji je to partner či partnerka nebo rodiče. Pokud zvolíte tento způsob a po určitém čase se váš příjem navýší, můžete spoludlužníka ze smlouvy vyvázat.

Určitě se dá zmínit i varianta osobní půjčky od rodičů nebo známých, ale všichni dobře víme, že právě tento způsob může vyvolat v budoucnu nechtěné spory v osobním životě. Proto je možná lepší zvolit nějakou z výše uvedených variant.

Nabídka nemovitostí

Nové články