Elderly,Senior,Gardener,Farmer,Woman,Caring,Flowers,In,Summer,Garden

Bojujte proti škůdcům a plevelům na zahradě vhodnými prostředky

Komentáře: 0

Plevelnaté rostliny se vyskytují všude kolem nás. Ve volné přírodě nikomu nevadí, jakmile se však objeví v zahrádkách, zahrádkáři a zahradníci se jich snaží velmi rychle zbavit. Vzhledem k tomu, že plevelnaté rostliny mívají často tuhý kořínek, je to boj dlouhý. Zahrada je vnímána jako oáza klidu a odpočinku a vše, co ji narušuje, je vnímáno jako nepřítel. Tak je to i s plevelem nebo živočišnými škůdci.

Alina Troeva / Shutterstock.com

Jak na plevel

Ideální je prevence. Plevel je potřeba odstraňovat ihned, jakmile se objeví jen malé rostlinky. Hlavní zásadou, jak se plevele rychle zbavit, je odstraňovat jej mechanickým způsobem. Pletí je vhodné provádět, když je vlhko, to jdou malé rostlinky snadno z půdy i s kořeny. Plevelnaté rostliny jsou velice houževnaté a kromě toho ubírají rostlinám pěstovaným vlhkost, živiny a později i sluneční paprsky. Kromě toho bývá plevel velmi často jak hostitelem, tak také přenašečem různých chorob nebo drobných zahradních škůdců. To vše se pak podílí na zkáze užitkových nebo okrasných rostlin. Kromě mechanického způsobu, který je velmi pracný a zdlouhavý a účinný vždy jen na malou chvíli, existují i způsoby chemické. Jedná se o velmi spolehlivé přípravky proti plevelům. Ty nabízí e-shop levnepostriky.cz. Postřiky můžeme využít jak v případě výskytu plevele v záhonech, tak třeba před založením trávníku nebo před pokládkou dlažby.

 

Chemické postřiky je potřeba používat velmi opatrně. Přípravky proti plevelu nám mohou pomoci ušetřit čas v péči o zahradu, ale také mohou zahradě uškodit. Je tedy potřeba volit a používat je jen velmi opatrně. Volit můžeme ze dvou různých variant – totální nebo selektivní herbicidy. Totální herbicidy jsou vhodnou volbou třeba pro zarostlou střechu, nebo chodník plný mechu či lišejníku. Selektivní druhy využijme v případě, že se chceme zbavit konkrétního druhu plevele. Tady se jedná o velmi specifické přípravky. Rostliny, proti kterým bojují, jsou vždy uvedeny na etiketě jednotlivých přípravků.

Virrage Images / Shutterstock.com

Pomoc v boji proti škůdcům

Na zahradách se objevuje nejen plevel, ale nežádoucí jsou i drobní škůdci, kteří nám dokážou zničit celou úrodu nebo okrasný záhon. Někdy nejsou vidět pouhým okem, ale jejich přítomnost poznáme podle toho, že nám rostliny neprospívají, chřadnou a mají nezdravý vzhled. Mezi časté škůdce, které rozhodně nikdo ve své zahradě nevítá, patří mšice, svilušky, puklice, molice nebo červci. Pokud si kupujeme sazeničky nebo malé rostlinky v obchodě, je potřeba je pečlivě prohlédnout, abychom si nechtěné návštěvníky nepřinesli do zahrady na nich.

 

Jestliže objevíme škůdce pouze v malém množství, znehodnocené výhonky musíme odštípnout a zlikvidovat. Pokud se nám škůdci na zahradě již přemnožili, je potřeba využít prostředky účinnější.

Jaké přípravky proti škůdcům tedy použít a kde si je opatřit? Někdo používá prostředky a přípravky na přírodní bázi, jiný sáhne do nabídky postřiků v obchodech, či e-shopech.

 

V těch nalezneme různé druhy insekticidů a akaricidů, které lze použít proti zahradním škůdcům. Samozřejmostí jsou postřiky předjarní. Ty slouží jako prevence.

azure / Shutterstock.com

 

Mezi nepříjemné škůdce patří i plži, kteří se živí rostlinným pletivem. Dokáží tedy na zahradě napáchat velké škody. Určitě se vyplatí je v zahradě sbírat, objevují se především ve večerních hodinách. V obchodech ze zahradnickými potřebami si můžeme pořídit také průmyslově vyrobené pasti. Někteří zahrádkáři sahají i po přírodních alternativách. Také housenky dokážou zahradě připravit nepříjemné chvilky. I na ně se dají pořídit různé přípravky proti škůdcům.

Nabídka nemovitostí

Nové články