jak dostat hypoteku

Tipy jak získat hypotéku v roce 2022

Komentáře: 0

Možnost získat hypotéku vám může otevřít cestu ke splnění snu o vlastním bydlení. Ale také může vést k zajištění dalších příjmů ve formě nájmu a zhodnocení zakoupené nemovitosti. Je však dobré zjistit si potřebné informace s dostatečným předstihem a znát další tipy, které vám celý proces získání hypotéky urychlí. Jak dostat hypotéku v roce 2022? Na to se zaměříme v článku.

jak dostat hypoteku
jak dostat hypoteku

 

Protože banka bude posuzovat vaše příjmy a hodnotu nemovitosti, kterou zastavujete, je vhodné promyslet některé kroky, aby šance na její získání byla vyšší. Banka si vyžádá vaše záznamy z registru dlužníků. Zde je vhodné mít pozitivní historii, například pokud jste splatili úvěr dříve nebo jste spláceli vždy včas a s platbami jste se neopozdili. Další možností pro zvýšení šancí je možnost žádosti o hypotéku společně s partnerem či ručit ještě další nemovitostí. V případě úvěru od vlastní banky je vhodné mít na bankovním účtu vyšší obraty nebo žádat o výrazně nižší částku, než je kupní cena nemovitosti.

Jak postupovat při žádosti o hypotéku?

  • Než nemovitost koupíte, začněte s velkým předstihem zjišťovat, jaké máte možnosti získání hypotéční úvěru.
  • Zajděte do vlastní banky a zjistěte i další možnosti v několika dalších hypotečních bankách, kontaktujte další hypotéční poradce.
  • Zjistěte, zda nemáte záznamy v registrech dlužníků SOLUS, NRKI, BRKI.
  • Stanovte si rozpočet a promyslete své finanční možnosti.
  • Uhraďte své různé finanční závazky dříve, než začnete žádat o úvěr. Doplaťte kontokorentní úvěr a jiné spotřebitelské úvěry.
  • Zajistěte 10-20% předpokládané ceny nemovitosti.
  • Pokud máte nízké příjmy, rozložte si splácení na dlouhou dobu a využívejte možnost mimořádných splátek.
  • Ptejte se na možnost předhypotéčního úvěru a na možnost předschvállení hypotéky, abyste získali výhodu při jednání na realitním trhu.

Jak dostat hypotéku?

Hypotéku může dostat osoba starší 18 let, která doloží potvrzení o výši příjmu nebo daňové přiznání a je schopna hypotéku splácet. Zároveň nesmí mít negativní záznam v registru dlužníků. V roce 2022 lze získat finanční prostředky maximálně do výše 90% hodnoty nemovitosti, zbytek musí zájemce složit sám.


Aktuální podmínky pro získání hypotéky v roce 2022

V roce 2022 Česká národní banka zpřísnila úvěrové limity pro poskytování hypoték s platností od 1. 4. 2022. Banky již nemohou poskytovat hypotéční úvěry do výše 100% hodnoty nemovitosti. Od dubna 2022 můžete získat úvěr pouze do výše 80-90% hodnoty nemovitosti. Bonitu klienta banky budou vyhodnocovat individuálně, není tedy striktně dána výše příjmů. Vaše povinné měsíční platby by však měly představovat méně něž 40% vašeho čistého měsíčního příjmu. Bonitu byste tedy ani v roce 2022 neměli podceňovat, protože bude jedním z klíčových parametrů, jak hypotéku získat. Výrazná změna nastává v možnosti vkládání mimořádných splátek až 25% bez poplatků ročně a v možnostech předčasného splacení. Mnohem snadnější se stalo také refinancování hypotéky a její vypořádání při trvalé invaliditě nebo úmrtí.

 

Banky mají v roce 2022 nově upravené tyto ukazatele:

  • LTV: vyjadřuje poměr hypotéčního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (aktuálně 90% pro žadatele do 36 let a 80% pro žadatele nad 36 let)
  • DTI: vyjadřuje celkový dluh žadatele v poměru k jeho čistým příjmům (aktuálně 9,5 pro žadatele do 36 let a 8,5 pro žadatele nad 36 let)
  • DSTI: vyjadřuje porovnání měsíční splátek dluhů žadatele v poměru k jeho čistým příjmům (aktuálně pro žadatele do 36 let 50% a 45% pro žadatele nad 36 let)

Nabídky banky vždy velmi zvažte, všímejte si nejen výše úrokové sazby, ale také RPSN a rozumně volte i dobu fixace úvěru. Před dobou žádosti o hypotéku sledujte aktuální informace na trhu hypoték, zda mají sazby tendenci klesat či stoupat a podle toho volte fixaci s lepší úrokovou sazbou.

Pokud vám výše hypotéky nepokryje částku, kterou potřebujete na koupi vaší nemovitosti, vyzkoušejte třeba další menší hypotéku u vaší banky. Sjednat si lze i úvěr ze stavebního spoření nebo ručit další nemovitostí partnera nebo rodičů.

 

Zdroj:

www.banky.cz

www.kurzy.cz

Nabídka nemovitostí

Nové články