kolik stoji hruba stavba

Dům na klíč nebo raději hrubou stavbu?

Komentáře: 0

Přemýšlíte, zda si postavit rodinný dům a jakou zvolit variantu? Bude lepší hrubá stavba a část prací si zvládnete udělat sami nebo se šikovnými řemeslníky nebo se chcete nastěhovat již do hotového domu a necháte si postavit vlastní dům na klíč? Co je to hrubá stavba a co vše bude potřeba dodělat? A kolik taková hrubá stavba stojí? To vše se dozvíte v článku.

kolik stojí hrubá stavba

Počítejte s tím, že postavení domu na klíč je o 20-30% dražší, než dokončení stavby svépomocí. Zapomeňte také na to, že celý proces půjde stejně rychle, jako když vám dům na klíč bude stavět stavební firma. Stavba menšího zděného domu trvá zpravidla 6 měsíců od vydání stavebního povolení. Počítejte však, že pokud začnete stavět na podzim, může se termín kvůli nízkým teplotám prodloužit. Výstavba dřevostaveb pak trvá nejčastěji 9 měsíců, u srubů a roubenek pak 3-5 měsíců. S dokončovacími pracemi se pak celá doba může pohybovat kolem 9-12 měsíců.

Co zahrnuje hrubá stavba?

U hrubé stavby si zákazník spoustu konečných prací musí zajistit sám. Hrubá stavba zahrnuje zemní výkopové práce, základní desku, přípojky inženýrských sítí, vodorovné a svislé nosné konstrukce, realizaci komína, příček, realizace střechy s krovy a krytinou, izolaci konstrukcí, realizaci podlah, oken a dveří.

Co zahrnuje stavba na klíč?

U stavby na klíč se můžete téměř ihned nastěhovat. Stavba na klíč zahrnuje vše, co hrubá stavba a navíc je zde již elektroinstalace, vytápění, vnitřní omítky a obklady, fasáda, podlahové krytiny, výmalba, vybavení koupelny a wc sanitární technikou.


Kolik stojí hrubá stavba?

Cena hrubé stavby v roce 2022 se pohybuje kolem 20.000 Kč/m2.  Ceny materiálů však neustále rostou a výjimkou nejsou ani ceny 30.000 Kč/m2. Cena hrubé stavby se odvíjí i od místa, kde chcete stavět, bude-li stavět v Praze, bude cena vyšší než v jiných částech České republiky.


Co vám cenu domu může navýšit nebo snížit?

Vaše stavba se prodraží, pokud si vyberete složitý tvar domu a složité fasádové prvky. Pokud budete potřebovat balkony, sklep nebo garáž taktéž si připlatíte. Cenu vám navýší i vysoké stropy a střecha, která nemá klasický tvar. Chcete-li snížit cenu domu, zvažte jednoduchý čtvercový tvar domu, s hladkou fasádou bez výstupků. Cenu stlačíte dolů i výměnou druhého patra za podkroví, a pokud budete mít minimum vnitřních oddílů.

Z jakého materiálu postavit dům?

Dnešní trh se stavebními materiály nabízí různé možnosti z čeho dům postavit. Dělíme je na těžké a lehké. Mezi těžké materiály patří pěnobetonové a pórobetonové tvárnice, keramické tvárnice, cihly a železobeton. Stěny domu z lehkého materiálu se skládají většinou z kovového nebo dřevěného rámu a vrstev izolace a obkladového materiálu. Takové bydlení se na rozdíl od těžkých materiálů staví poměrně snadno a rychle.

Právě materiály hrají velkou roli v rozhodování, zda pořídit hrubou stavbu nebo si nechat postavit dům na klíč. Dům na klíč z lehkých materiálů budete mít postavený relativně za kratší dobu než dům z těžkých materiálů. Takový dům však nemá stejnou životnost, jako dům postavený z cihel. A tak jestli chcete co nejrychleji bydlet, jeví se jako nejlepší řešení nechat si postavit dům na klíč jako montovanou stavbu z lehkých materiálů. Pokud budete volit hrubou stavbu z cihel a budete jí chtít dokončovat svépomocí, mějte na paměti, že tento způsob stavby bude náročný na čas, ale i nervy. Budete trávit veškerý volný čas na stavbě a hlídat veškeré dokončovací práce, hlídat termíny, aby jednotliví řemeslníci na sebe navazovali a shánět dokončovací materiál tam, kde ho mají levněji.

Proto zvažte, zda nezvolit stavbu domu na klíč, kdy samotnou stavbu až po předání klíčů za vás obstará samotná firma, která má v oboru třeba mnoho let zkušeností a celému procesu rozumí.

Zdroj:

www.mesec.cz

www.ceskestavby.cz

Nabídka nemovitostí

Nové články