Akumulátorové nůžky na živý plot

Jak na stříhání živého plotu

Komentáře: 0

Živý plot je velmi oblíbeným zahradním prvkem, který může mít celou řadu konkrétních využití. Ať již jej máte ve vaší zahradě z jakéhokoliv důvodu, je třeba se o něj starat. Podle typu živého plotu bude potřeba starost různě intenzivní, občasnému stříhání se ale nevyhnete. Jak k takovému stříhání živého plotu přistupovat? Jaké pro něj platí základní pravidla?

Nůžky na živý plot
Nůžky na živý plot; zdroj: nikolaborovic / Shutterstock.com

Proč mít živý plot?

Někoho možná napadne otázka, proč si vlastně živý plot pořizovat, když je s ním taková starost. Odpověď je prostá: je prostě pěkný. Místo plotu živého můžete mít samozřejmě plot standardní, nebo třeba zídku. Jen živý plot ale vypadá skutečně přírodně a vytváří dojem přirozeného prostředí, ve kterém je radost pobývat, pracovat i odpočívat.

Živý plot může oddělovat soukromý pozemek od těch ostatních, stejně tak ho ale může dělit na více samostatných logicky zvolených částí. Živý plot také může vytvářet na pozemku nejrůznější zákoutí poskytující soukromí a prostředí pro ničím nerušenou relaxaci.

Z čeho živý plot pěstovat?

Keřů a rostlin, ze kterých lze vybudovat živý plot je celá řada. Každá samozřejmě vytváří plot trochu jiného vzhledu a parametrů. Záleží samozřejmě také na tom, do jaké půdy je budete sázet. Pro vlhkou půdu a polostín je vhodný javor amurský, pro suchou nebo na živiny málo bohatou půdu je zase vhodný dřišťál, v městském prostředí s nepříliš čistým vzduchem poslouží tis červený atd.

Možností je nepřeberné množství, i proto je vhodné se hned na začátku poradit s odborníkem, který je schopný doporučit konkrétní řešení, nejlépe odpovídající dané lokalitě a situaci.

Akumulátorové nůžky na živý plot
Akumulátorové nůžky na živý plot; zdroj: Andriiii / Shutterstock.com

Stříhání živého plotu

Živé ploty je vhodné stříhat obecně před startem vegetačního období, nejlépe v únoru. Živým plotům, které jsou stále zelené, to stačí. V případě, že se ale snažíte dát plotu novou podobu, nebo pokud máte živý plot složitěji tvarovaný, je možné je stříhat častěji. Ale pozor, nikdy nestříhejte přes léto, ani přes zimní období. V létě zastřihávejte pouze suché části.

Dbejte na to, abyste stříhali pouze ty části, které jsou nové. Starší části keře, které tvoří jeho základ, opatrujte. Pro opadavé keře platí pravidlo stříhání na cca třetinu velikosti na jaře prvního roku po výsadbě. Díky tomu dojde k rozvětvení.

Další důležitou otázkou je, jaké nářadí na stříhání živého plotu použít. Rozhodně se nepokoušejte nahradit náčiní přímo určené pro stříhání živých plotů nářadím jiným, pravděpodobně byste splakali nad výdělkem.

Základem jsou zkrátka kvalitní nůžky na živý plot. Pokud plot ční do velké výšky, oceníte nepochybně nůžky teleskopické. Není překvapením, že největší pohodlí a nejmenší námahu vám zajistí nářadí s vlastním pohonem, ať již benzínovým nebo elektrickým. Hodí se i nejrůznější pomocné nástavce nebo třeba sběrače odřezků.

Ani sebelépe upravený živý plot nebude vypadat skutečně atraktivně, pokud nebude dobře vypadat i trávník v jeho bezprostřední blízkosti. K jeho úpravě jsou nejvhodnější přesné vyžínače, ideální právě pro dosekávání trávy v náročném terénu a v blízkosti dalších prvků, ať již je jimi obrubník, anebo právě živý plot.

Další tipy

Na stříhání živého plotu se dobře vybavte. Rozhodně si připravte odolné pracovní rukavice a také nádobu, do které budete sbírat odřezané části keřů. Pokud je váš živý plot opravdu velký a doba práce se bude počítat nikoliv na desítky minut, ale na hodiny, nemusí být od věci mít na zahradě připravený zahradní altánek, ve kterém si budete moct odpočinout a občerstvit se. V takovém případě vám také možná nebude stačit jen nějaká nádoba na odřezky a raději vyvezte zahradní traktůrek s přívěsem, na který se toho vejde přece jenom více. Stříhání živého plotu dá jistou práci, výsledek ale rozhodně stojí za to.

Nabídka nemovitostí

Nové články