co znamená družstevní byt?

Družstevní byt nebo osobní vlastnictví? Co se vyplatí?

Komentáře: 0

Rozhodujete se, zda si koupíte byt od soukromého majitele nebo, zda bude lepší družstevní byt? Každá s forem vlastnictví má své výhody i nevýhody. Přestože se většina z nás rozhoduje na základě toho, zda se nám byt líbí, může i forma vlastnictví ovlivnit v budoucnu kvalitu našeho bydlení. Proto je potřeba si před pořízením nové nemovitosti klást otázky. Rádi byste bydlení financovali hypotékou nebo byste byt rádi dále pronajímali? Jaký způsob vlastnictví se Vám vyplatí?

co znamená družstevní byt?
co znamená družstevní byt

 

Pojďme si definovat výhody a nevýhody obou typů vlastnictví. U osobního vlastnictví jste majitelem bytu vy osobně. Družstevní byt vlastní družstvo a vy vlastníte pouze členský podíl. Celý dům včetně vašeho bytu je tak na katastru nemovitostí zapsán pod právnickou osobou, ne pod vaším jménem. Vlastnický podíl vás opravňuje k užívání bytu, ovšem jako člen družstva máte vůči družstvu i určité práva a povinnosti. Družstvo se bude vyjadřovat k rekonstrukcím, a pokud byste v budoucnu chtěli byt pronajmout, musíte získat písemný souhlas družstva.

 

Výhody osobního vlastnictví:

  • Máte možnost financovat pořízení bytu hypotékou
  • Byt můžete zastavit
  • Můžete bytem ručit i pro jiné půjčky
  • Můžete ho koupit jako investiční příležitost a dále pronajímat
  • Vaše vlastnické právo se zaznamená v katastru nemovitostí
  • Možnost byt odepisovat a snižovat si tak daňový základ pro daň z příjmu

 

Výhody družstevního vlastnictví:

  • Družstevní byty bývají levnější, vhodná možnost pro toho, kdo má vlastní prostředky
  • Rychlejší a jednodušší převod družstevního podílu
  • Možnost klidnějšího bydlení na základě výběru sousedů, které schvaluje družstvo
  • Možnost vyloučení problémového a neplatícího souseda z družstva
  • Snadnější rekonstrukce a snadnější získání úvěru na rekonstrukci jako družstvo
  • Nižší daně z nemovitosti jako družstvo
  • Větší anonymita, nikdo z výpisu katastru nemovitostí nepozná, že jste majitelem bytu

 


Co znamená družstevní byt?

Družstevní byt znamená, že byt je ve vlastnictví bytového družstva a nebude tedy patřit vám, ale máte právo ho jako vlastník družstevního podílu užívat. Byt nemůžete prodat, ani na něj získat hypotéku. Můžete pouze převést za úplatu svůj členský podíl v bytovém družstvu na někoho jiného.


 

Jak je to s prodejem družstevního bytu a bytu v osobním vlastnictví?

Svá specifika při prodeji mají obě varianty. V případě družstevního vlastnictví budete pouze převádět svůj členský podíl spojený s právem k nájmu vašeho bytu. Prodej družstevního bytu je formálně jednodušší, stačí převod oznámit družstvu. U osobního vlastnictví budete při prodeji bytu potřebovat více času a trpělivosti, vaše cesta povede přes právníka pro sepsání smlouvy a přes katastrální úřad.

Je tedy výhodnější družstevní byt nebo v osobním vlastnictví?

Jaká je výhodnější forma vlastnictví, záleží na vašich preferencích a prioritách a také na finanční situaci. Pokud jde o stránku finanční, záleží na kupní ceně nemovitosti a na případné výši anuity související s družstevním vlastnictvím bytu. Hledáte-li tedy levnější variantu a máte dostatek svých finančních prostředků, volte družstevní vlastnictví. Pokud však uvažujete nad zajímavou finanční příležitostí a byt hodláte dále pronajímat, volte vlastnictví osobní. Toto vlastnictví si zvolte také, pokud byt potřebujete financovat hypotékou.

 

 

Zdroj:

www.druzstevnibydleni.cz

www.estav.cz

 

 

 

Nabídka nemovitostí

Nové články