Kolik stoji drevostavba

Dřevostavba: na kolik vyjde a jaké má výhody?

Komentáře: 0

Rozhodujete se, zda pro stavbu vašeho domu zvolit beton nebo dřevo? Oba materiály jsou již léta prověřeny, dřevo však nabízí mnohem více potenciálu a obecně o něco rychlejší stavbu a nižší cenu, než u staveb zděných. Kolik taková dřevostavba stojí a předčí její výhody jiné druhy staveb z těžších materiálů? Na to se podíváme v článku.

Dřevo je bohatý a obnovitelný přírodní zdroj, který je vhodný pro mnoho typů staveb, ať už se chystáte stavět obytné či nebytové prostory s lehkým nebo těžkým dřevěným rámem. Hodí se jak pro nízká, tak střední podlaží, protože dřevěné konstrukce jsou pevné a odolné. Lze jej použít pro střechy, stropy, stěny i mosty, což vede k vizuálně přitažlivým strukturám. Dřevostavby se obvykle staví rychleji a bývají dobré pro životní prostředí, neboť jsou obnovitelné, biologicky rozložitelné, recyklovatelné a ukládají uhlík, což má za následek menší ekologickou stopu, než jiné materiály.

Jaké další výhody dřevostavby mají?

  • Rychlá doba výstavby – výhodou dřevostaveb je velmi rychlá montáž, váš dům může stát již za 4 měsíce. Čas také ušetříte v závěrečné fázi, protože odklízíte mnohem méně stavebních sutí.
  • Stavba není vázaná na počasí – se stavbou je možné začít prakticky kdykoliv.
  • Dřevostavba je ekologická – na zpracování dřeva je zapotřebí až 5 krát méně energie než na jakýkoliv jiný materiál.
  • Dřevo výborně tepelně izoluje, je lehké, pevné, pružné a prodyšné.
  • Dřevostavba má úspornější vytápění – náklady mohou být až o 90% nižší, než u zděných domů.
  • Dřevěná stavba Je mnohem více variabilní – nosné zdi jsou jen ty obvodové, vnitřní dispozice můžete jednoduše měnit pomocí sádrokartonových příček.
  • Dřevo vytváří hřejivý pocit – je příjemné na pohled i dotek, voní a není zdrojem nežádoucích chemických látek.
  • Poničené části domu lze relativně snadno obnovit, opravit.

Kolik stoji dřevostavba?

Cena dřevostavby se pohybuje kolem 7 tis Kč/m3.  Záleží však na typu dřevostavby. Cena hrubé stavby srubu o velikosti 2+kk vyjde na 1.500.000 Kč. Montovaná dřevostavba na klíč o stejné dispozici se dá pořídit již kolem 2.500.000 Kč. Ceny materiálů se však rychle mění a je nutné si přesnou cenu předem zjistit.


U pasivních či energeticky velmi výhodných staveb můžete získat dotaci od státu a ještě ušetřit na budoucích výdajích za energie. Ušetřit také můžete, pokud budete stavět svépomocí. Můžete si například objednat typ dřevostavby: „stavebnice roubenky svépomocí“.

Ať už se rozhodnete pro dřevostavbu nebo stavbu z jiného materiálu, dejte na své pocity, vkus a intuici. Jako u každé stavby záleží velmi na výběru stavební firmy a proto vybírejte na základě referencí na internetu a lidí, kteří si u dané firmy již dům nechali postavit, abyste se nemuseli potýkat s dalšími problémy a řešit nějaké závady.

Zdroj:

https://www.drevostavitel.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nabídka nemovitostí

Nové články