hypotéka

Jak na hypotéku i bez vlastních úspor?

Komentáře: 0

Pokud se rozhodujete vzít si hypotéku, měli byste mít našetřené vlastní finanční prostředky, jelikož banky omezily výši možné hypotéky a stoprocentní hypotéku vám již nedají. Co ale dělat, pokud nemáte tyto peníze naspořeny? Existují nějaké možnosti, jak hypotéku získat? Kde další zdroje financování nemovitosti sehnat?

hypotéka

jak ziskat hypoteku bez uspor

 

Česká národní banka od dubna 2017 zakazuje poskytovat stoprocentní hypotéku. Banka vám půjčí maximálně 80–90 %, v závislosti na konkrétní situaci a bance. Přestože se tyto podmínky tolik zpřísnily, existují možnosti, jak dofinancovat hypotéku bez vlastních úspor. A nemusí to být jen půjčka v rodině nebo předražená nebankovní hypotéka. Pokud nemáte své finance, je lepší zastavit nemovitost jinou nebo úvěr zkombinovat s nezajištěním úvěrem, například ze stavebního spoření.

 


Jak získat hypotéku bez úspor?

Hypotéku bez úspor lze získat, pokud dáte do zástavy svou nemovitost a k ní ještě přidáte nemovitost další. Zvýší se tak hodnota zástavy a vy tak můžete získat celou částku na pořízení nemovitosti. Dalším způsobem je tzv. dofinancování jiným úvěrem nebo půjčka v okruhu svých blízkých.


 

3 způsoby, jak získat hypotéku bez úspor:

  • za hypotéční úvěr ručit více nemovitostmi
  • hodnotu nemovitosti dofinancovat dalším úvěrem
  • požádat své příbuzné či známé o poskytnutí půjčky

 

Výhody a nevýhody ručení více nemovitostmi

Aby se zvýšila hodnota zástavy, můžete přidat do zástavy, kromě kupované nemovitosti ještě další nemovitost. Můžete to být byt rodičů, či pozemek, který vlastní váš sourozenec. Druhou nemovitost pak máte možnost z hypotéky vyvázat a to ve chvíli, kdy splatíte takovou část, která postačí na ručení nemovitosti vaší. Výhodou je, že získáte hypotéku bez vlastních úspor a můžete druhou nemovitost vyvázat. Nevýhodou je, pokud druhou nemovitost k ručení nemáte. Anebo pokud byste nemohli hypotéku splácet a budete ručit nemovitostí někoho jiného, může váš příbuzný o svou nemovitost také přijít.

Výhody a nevýhody dofinancování dalším úvěrem

K dofinancování celé nemovitosti můžete použít klidně několik druhů úvěrů. Hodnota všech splátek půjček však nesmí přesáhnout 50-60% vašeho čistého měsíčního příjmu. O půjčku na dofinancování může žádat i váš partner, pokud nejste oddáni nebo rodiče, kteří nebudou při takovémto druhu financování muset ručit svou nemovitostí. Nevýhodou této možnosti jsou vyšší úroky a obvykle kratší splatnost a také vyšší splátky a ne každá banka vám tuto možnost povolí.

Výhody a nevýhody půjčky od příbuzných

Výhodou je, že půjčka od příbuzných se neobjeví v registrech dlužníků a vaše bonita nebude v očích banky snížena. Příbuzní vám peníze většinou půjčí i bezúročně nebo s velmi malým úrokem. Říká se, že pořádek dělá přátele a půjčovat si od známých může být vždycky problém. Například, pokud se něco přihodí a vy nebudete moci splácet, a nebo budou vaši příbuzní peníze potřebovat v konkrétní naléhavé situaci rychle zpátky.

Dobře si rozmyslete všechny možnosti a promyslete, zda zvládnete vše splácet. Nebojte se využít rad hypotéčního poradce, který vám dá odpovědi na všechny vaše otázky, a vy zjistíte, jestli je pro vás hypotéka bez vlastních úspor vhodným řešením vaší situace.

 

 

Zdroj:

www.banky.cz

 

 

Nabídka nemovitostí

Nové články