jak vybrat pozemek

8 bodů, které je potřeba mít na paměti při koupi pozemku

Komentáře: 0

Výběr a koupení vhodného stavebního pozemku může být složitější, než vybrat a koupit byt. Nejdůležitějšími faktory, které je třeba zvážit, je váš rozpočet a ideální poloha. Existuje však mnoho dalších proměnných spojených s výběrem a koupí pozemku, které byste měly vzít v úvahu. Ušetříte si tím problémy, které by se mohly objevit později. Zde je seznam 8 bodů, na které byste si měli dát při výběru a koupi pozemku pozor.

jak vybrat pozemek
jak vybrat pozemek

 

Nejčastějšími důvody, proč si lidé kupují pozemky, je stavba domu, ve kterém chtějí strávit svou budoucnost. To přináší mnoho výhod, protože můžete svůj vysněný domov navrhnout a naplánovat od nuly a vytvořit si prostor, o kterém sníte, ve kterém se budete cítit dobře. Pozemek se pro vás také může stát dobrou investiční příležitostí.

Jaké důležité faktory vzít v potaz při vybírání pozemku?

  1. Vhodná velikost pozemku – rozmyslete si, jak bude veliký váš dům a jak velikou zahradu zvládnete obhospodařovat. Optimální plocha pro stavbu rodinného domu je minimálně 700 m2. Příliš velký pozemek, je jednak dražší a budete na něj potřebovat mnohem více času pro jeho údržbu.
  2.  Vhodný tvar pozemku – nepravidelný tvar pozemku může způsobit problémy s umístěním vašeho navrženého domu a váš projekt se tak může prodražit.
  3. Uspořádání vzhledem ke světovým stranám – pokud plánujete využívat obnovitelné zdroje energie, je důležité, aby fotovoltaické panely měly dostatek slunečního světla. Chcete, aby vás ráno budilo slunce? Z jaké strany na pozemek bude vjezd?
  4. Vhodná lokalita – ujasněte si představu, zda chcete stavět na venkově nebo ve městě a zvažte, zda vám bydlení na venkově bude vyhovovat vzhledem k práci a vašim potřebám. Mějte na paměti, že pokud plánujete mít děti, nemusí být v obci škola či zdravotní středisko a budete je muset vozit.
  5. Terén pozemku a jeho svahovitost – pokud chcete ušetřit při stavbě, je důležité vybrat spíše rovinatý pozemek, ten nepřináší vyšší náklady na realizaci ani na úpravu okolí domu.
  6. Přístup na pozemek – pozemek musí mít vždy příjezdovou cestu. V případě nutnosti přístupu na další pozemky, které nevlastníte, bude nutné zřídit věcné břemeno přístupu.
  7. Průzkumy půdy – průzkum půdy a jejího podloží je důležitý, odhalí informace, které by si prodejce mohl přát skrýt: v minulosti zde mohla být skládka, půda může být kontaminována, skalnaté podloží zas navýší náklady na založení stavby. Problémy vám může způsobit i vysoká hladina spodní vody.
  8. Dostupnost inženýrských sítí – kupujete pozemek zasíťovaný či bez inženýrských sítí? A v jaké vzdálenosti se nachází přípojka elektřiny, plynu, kanalizace? Chybějící sítě vás však nemusí od koupě pozemku odradit, existují i další možnosti. Pokud chybí veřejný vodovod, můžete na pozemku zřídit studnu, chybějící kanalizaci zas nahradíte čističkou odpadních vod.

Jak vybrat pozemek?

Před výběrem pozemku si ujasněte, zda chcete bydlet na venkově nebo ve městě. Zda chcete koupit pozemek zasíťovaný, či bez sítí a k čemu budete pozemek využívat. Podle toho volte světové strany, velikost i vhodný tvar pozemku. Nezapomeňte, že pozemek musí mít přístupovou cestu z veřejné komunikace.


Před koupí pozemku však hlavně ověřte právní stav nemovitosti. Podívejte se na výpisy z katastru nemovitostí, zda nemovitost není zatížena věcnými břemeny, podívejte se na mapu s výměrem pozemku a zjistěte si údaje o vlastníkovi a o tom, zda pozemek není zatížen hypotékou. Zjistěte si, jaký druh pozemku kupujete. Často se stává, že v nabídkách je pozemek na prodej uveden jako stavební, ale po rozboru dokumentace se ukáže, že se jedná o pozemek pro průmyslovou výstavbu.

Nezapomeňte také na to, že není možné zastavět dle legislativy celou plochu pozemku a vaše odstupová vzdálenost od sousedů nesmí být méně než 7m.

 

Zdroj:

www.finance.cz

 

Nabídka nemovitostí

Nové články