Jak dlouho trvá prodej bytu

Je lepší prodat byt kupci, který má hotovost? A jak dlouho prodej bytu trvá?

Komentáře: 0

Pospícháte na prodej svého bytu a zajímá vás, jak dlouho celý proces trvá? Je lepší si vybrat zájemce, který má vlastní finanční prostředky nebo zájemce, který bude financovat koupení vašeho bytu hypotékou. Co všechno ovlivňuje rychlost prodeje? A lze prodej nějak uspěchat?

Jak dlouho trvá prodej bytu
Jak dlouho trvá prodej bytu

 

Rychlost prodeje vašeho bytu závisí na tom, jak máte připravenou dokumentaci k vašemu bytu a také jakou máte představu o prodejní ceně. Zda je reálná. Rychlost prodeje také uspíší, pokud má zájemce hotovost vlastní.

Zajistěte veškeré podklady pro prodej vašeho bytu

Abyste urychlili prodej vašeho bytu, zajistěte si veškeré informace a dokumenty o vašem bytě. Tím si můžete ušetřit i pár týdnů. Zjistěte veškeré měsíční výdaje, jak hospodaří SVJ, jak je vysoký fond oprav. Co se v domě již opravilo a co se chystá opravovat? V jakém stavu jsou rozvody, střecha a zda není dům zatížen nějakým nevýhodným úvěrem.

Příprava smluvní dokumentace a katastr nemovitostí

Dobu prodeje bytu ovlivní také příprava převodní dokumentace a katastrální lhůty. Katastrální lhůty se urychlit bohužel nedají. I když vše připravíte a podepíšete, čeká se, až uplyne ochranná lhůta katastru, která trvá 20 dnů. Teprve potom katastr zapíše nové vlastnické právo. Doplatek kupní ceny z kupní smlouvy ideálně složíte do úschovy, aby nedošlo ke zneužití. Peníze dostanete, až po úspěšném převodu na katastru nemovitostí a to také chvilku trvá.

Kupec s vlastními zdroji nebo kupec s hypotékou?

Kupec s vlastními zdroji nemusí čekat na schválení hypotéky. Sepíšete s ním kupní smlouvu a smlouvu o úschově finančních prostředků. Pokud kupec zašle peníze obratem, může to být otázka několika dní. Následně podáte smlouvy na katastr, ten však může zapsat právo nejdříve 21. den. Od zapsání pak můžete mít peníze na účtu do pěti dnů.  Kupec, který bude váš byt chtít financovat hypotékou bude čekat na posouzení příjmů a výdajů a také na výsledek odhadu banky, který může trvat až tři týdny. Výsledek odhadu je důležitý, protože od něj se odvine částka, kterou  banka kupujícímu půjčí. Často se stává, že odhad je nízký a zájemce musí shánět finanční prostředky ještě jinde a tak se celá doba prodeje může protáhnout. Samotná příprava úvěrové smlouvy pak trvá zhruba týden až měsíc, záleží na bance. Ideální situací je, pokud má kupec hypotéku již předschválenou.

 


Jak dlouho trvá prodej bytu?

Prodej bytu trvá několik týdnů až několik měsíců. Po podpisu kupní smlouvy se čeká 20 dní na katastrální úřad, až uplyne ochranná lhůta a katastr zapíše nové vlastnické právo. Čekat budete také, pokud si kupující bude vyřizovat úvěr.  Urychlit prodej můžete dobrou přípravou smluvní dokumentace.


Prodej bytu uspěchat zcela ale nelze. Bohužel jsou termíny, které neovlivníte. Ovlivnit můžete výběr zájemce a také to, jak budete mít připravené podklady. Bez ohledu na to, jestli bude mít kupující peníze nebo bude kupovat na hypotéku, dobře sepište rezervační smlouvu, která pochytí veškerá možná místa budoucích sporů.

 

Zdroj:

www.penize.cz

 

 

Nabídka nemovitostí

Nové články