zaluzie

Vyplatí se investovat do venkovních žaluzií?

Komentáře: 0

Venkovní žaluzie jsou hned na první pohled dražší než vnitřní. A tak si spousta lidí klade otázku, jestli se investice do nich skutečně vyplatí. Je potřeba si uvědomit, že jde o dlouhodobou investici do pohodlného bydlení. Předokenní žaluzie citelně sníží teplotu v místnosti, dodají vašemu interiéru šmrnc a snadno se udržují.

zaluzie

Ideálním materiálem venkovních žaluzií je hliník. Narozdíl od dřeva nepotřebuje tolik péče. Barvu i tvar můžete lépe přizpůsobit charakteru vaší stavby. Zdroj fotky: archiv NEVA

 

V moderních rodinných domech jsou vnější žaluzie již standardem a pozadu nezaostávají ani majitelé bytů. Developeři je dávají do moderních bytových domů a mnozí si venkovní žaluzie instalují i na starší paneláky. Proč jsou venkovní žaluzie tak oblíbené?

Venkovní žaluzie citelně snižují teplotu v místnosti

Hlavní přidanou hodnotou venkovních žaluzií (a venkovního stínění obecně) je, že zachytávají sluneční paprsky ještě venku a zabraňují tak přehřívání oken, tím pádem i celého interiéru. Reálný rozdíl u žaluzií může být v horkém létě až o 10 °C.

Bez venkovního stínění byste horké dny přežívali nejspíš s klimatizací nebo ventilátorem na plné obrátky. Nejen, že se můžete nachladit, ale ochlazování interiéru tímto způsobem rychle pocítíte i na fakturách za elektřinu.

Dobře vypadají

Venkovní žaluzie jsou dominantní prvek a šikovný architekt jimi v kombinaci se zajímavou fasádou či obkladem podtrhne design domu. Hodí se k široké paletě stylů – např. industriálnímu, minimalistickému nebo boho.

Interiér nijak nenarušují a v případě potřeby je můžete vytáhnout do boxů, aby nešly vidět vůbec. V závislosti na typu montáže možná uvidíte jen vodicí profily v ostění nebo držáky na fasádě. Zatímco vnitřní žaluzie a šňůry k jejich ovládání na rámu okna uvidíte stále.

Snadná údržba žaluzií i oken

Na vnitřních žaluziích se zadržuje prach v interiéru. V kuchyni se na ně může chytat mastnota a vyžadují častější čištění kvůli hygieně. Přes vnitřní žaluzie se hůře dostanete k některým částem okna, což komplikuje mytí oken. Zejména v zimě se můžete setkat také s plísní, která vzniká mezi oknem a komponenty žaluzií kvůli kombinaci nedostatečného čištění a srážení vlhkosti.

Naproti tomu venkovní žaluzie vás v mytí oken nijak neomezují, na skle nic nepřekáží a nedochází k tvorbě plísní. Samotné žaluzie stačí čistit zhruba 2× ročně. Nejprve je opláchnete vapkou nebo zahradní hadicí, poté utřete navlhčeným hadříkem jednotlivé lamely a nakonec znovu opláchnete, aby na žaluziích nezůstaly šmouhy.

Mnohem déle vydrží

Venkovní žaluzie jsou dlouhodobá investice. Pokud je koupíte od výrobce, který používá kvalitní materiály a komponenty, žaluzie s vámi budou desítky let. Kritickou součástí u vnitřních žaluzií jsou zejména plastové komponenty jako šňůrky a ovládání, které se snadno zničí.

Můžete na ně čerpat dotaci

V rámci programu Nová zelená úsporám můžete zažádat o dotaci na venkovní stínění. Vrátit se vám může 50 000 Kč. Příspěvek je podmíněn kombinací se zateplením fasády, aby výsledný efekt na snížení energetické náročnosti byl co největší.

Závěr: vyplatí se tedy investice do venkovních žaluzií?

Když vezmete v potaz zmíněné body, dojdete k tomu, že investice do venkovních žaluzií je obhajitelná. Levné sice nejsou, ale investice se vám vrátí na pohodlném bydlení. A pokud motorizované žaluzie napojíte například na chytrou domácnost, pomohou vám peníze dokonce šetřit. Díky napojení na termostat nebo teplotní či sluneční čidla, se zatáhnou vždy ve správný okamžik, aby v místnosti zachovaly příjemnou teplotu. V létě zabraňují přehřívání a v zimě naopak úniku tepla ven.

Kdybyste však chtěli ušetřit, můžete sáhnout po žaluziích ovládaných na kliku, které cenu ještě o několik tisíc sníží.

 

 

 

Nabídka nemovitostí

Nové články