money-2724245_1920

Výhled do roku 2023 očima ekonoma

Komentáře: 0

Jaký bude rok 2023? To nikdo neví… V ekonomice je momentálně jedním z důležitých faktorů zaměstnanost. Pokud nebude vysoká Rok 2022 nám ukázal, že predikovat ekonomickou budoucnost je velmi vrtkavé. Na současnou ekonomickou situaci mají vliv události, které se staly i více let dozadu. Kombinací těchto historických faktorů a současných ekonomických rozhodnutí vzniká mix velmi složitě predikovatelných veličin.

Česká koruna se nachází na nejsilnějších úrovních za poslední měsíce, což zlevňuje zboží z dovozu a pomáhá tlumit inflaci. Nejvíce se jedná hlavně o ropné produkty, které mají silný vliv na zvyšování cen.

Inflace za rok 2022 dosáhla úrovně lehce přes 15 %. Její další růst již údajně není očekáván. Nezaměstnanost za prosinec 2022 dosáhla 3,7, což je o 0,2 % více než v listopadu. Je otázka, jakým směrem se pohne. Volných míst ubývá a toto číslo se již vyrovnalo počtu nezaměstnaných. Trend je tedy jasný. Nezaměstnanost poroste, a to pravděpodobně o takovou úroveň o jakou se naši ekonomika propadne. Ta se nyní nachází v technické recesi, tedy mírné korekci v řádu desetin procent.

Platí jednoduché pravidlo: ekonomika, která chce zmírnit inflaci, se musí snažit o chlazení poptávky, což s sebou přinese i zvyšování nezaměstnanosti. To, o kolik se nezaměstnanost zvýší bude určovat následný prosperující výkon hospodářství. Pokud bude zvýšení nezaměstnanosti jen mírné, můžeme touto lehkou recesí projít bez ztráty hvězdičky a pokračovat v růstu. Pokud bychom se dostali na úrovně nezaměstnanosti tzv. jižních států, bude to nejen drahé z hlediska veřejných rozpočtů, ale také následné odražení ode dna může být delší, pokud v tomto roce vůbec nastane. Vždy je tady riziko stagflace, ve které se nyní dle našich čísel nacházíme.

Hypoteční sazby se nachází mírně pod 6 %, respektive 5,9. Mění se hlavně kosmetický, a to především v návaznosti na tržní cenu zdrojů na mezibankovním trhu. Podle současné čitelnosti rady ČNB předpokládáme, že podle vývoje makrodat se nechystá nadále zvyšovat sazby, a to současné sedmiprocento ponechá delší období, než údajně začne tato „zvýšená sazba“ účinkovat. Můžeme tedy očekávat období jakési stagnace úrokových sazeb minimálně pro tento celý rok. Nemohu si odpustit nepodotknout, že ty údajně „vyšší sazby“, to sedmiprocento, je stále na hluboké úrovni záporných úrokových sazeb, které ve světě téměř nemá konkurenci.

Díky těmto všem faktorům poklesly reálné mzdy obyvatelstva nejvíce za poslední 2 desetiletí, a to téměř o 10 %. Když k tomu přičteme inflaci na úrovni 15 %, která ukrojila z koupěschopnosti našich úspor, dostáváme mix, který znamená, že jsme jako obyvatelstvo České republiky velmi zchudli.

Nic není ale zase tak černé, jak vypadá. Díky hypotečnímu boomu za posledních 2 roky se do ekonomiky dostaly další nové peníze v řádu vyšších stovek miliard. Mezi lidmi je tím pádem nejvíce hotovosti od vzniku Českého samostatného státu. Na tyto peníze nyní ale dopadá zvýšená inflace, takže z jednoho Vašeho uspořeného milionu jste přišli minulý rok o 150 000,–Kč. To je tak vysoká úroveň ztráty kupní síly, se kterou nepomůže ani nákup dluhopisů. Jen velmi málo investičních aktiv pro běžného investora umí udělat více než 15 % ročně. Termínované vklady se budou velmi pomalu blížit k 7 % a to především vlivem vysoké konkurence na bankovním trhu.

Realitní trh se v roce 2023 dostane na jakési pomyslné dno. Stagnace hypotečních sazeb způsobí též stagnaci cen nemovitostí někdy v polovině tohoto roku. Ke korekcím v různých kategoriích došlo velmi rychle, někde jsme i 50% mínus od peaku v minulém roce. Nemovitosti se tak dle našich dat začínají dostávat na úrovně, kdy o ně zájemci začínají opět projevovat zájem. V regionech se jedná o úrovně 30-40 % pod vrcholem z minulého roku. Největší cenové pohyby zaznamenávají větší panelákové byty před rekonstrukcí a cenově přepálené rodinné domy, povětšinou rekonstruované v duchu „podnikatelského baroka“. Na trhu s nemovitostmi je ale cítit již nějaká aktivita.

Začíná se zvyšovat opět počet transakcí. Za zvýšenou obrátkovost na realitním trhu mohou z 75% pronájmy. Již nyní ale v regionech pozorujeme oživení poptávky po nákupu nemovitosti, a to především u takových, které se dotkly určitého cenového pásma, které motivuje kupující k akci. Zajisté je stále ještě potřeba několik prohlídek a kosmetická sleva, než je nemovitost prodána, nicméně není to mrtvolný stav. Tato situace může vydržet celý tento rok. Tedy, trh s nemovitostmi není zamrzlý, aktivita probíhá a vše většinou záleží na rozumnosti cenové představy prodávajícího.

Nájemní bydlení zažilo v 4Q 2022 cenový šok, který způsobil i 25% meziroční nárůst cen. Již začátkem ledna vidíme na číslech, že zvýšená poptávka po nájemním bydlení opadla. Cenové úrovně nájemního bydlení se dotkly cenové stropu. Je to dáno především finančními možnostmi zájemců, ale také situace na energetickém trhu a nepředvídatelnost nákladů na plyn a elektřinu.

Tento rok tedy bude rokem ekonomické stagnace a je to „přání otcem myšlenky“. Co je horší, než stagflace? Asi čistokrevná recese. Z globálního pohledu je světová ekonomika v dobré kondici, i když se neočekává nějaký překotný růst, není to pokles. Naše malá otevřená ekonomika, pokud se jí podaří určité transformační kroky v některých odvětvích, z toho může profitovat. Možná nás čeká tedy vlastně příjemná stagnace s přijatelnou měrou nezaměstnanosti, ne příliš prudkého propadu a možná jednociferné inflace v druhém pololetí tohoto roku.

Jakub Veverka
Hlavní ekonom Videobydleni.cz

Nabídka nemovitostí

Nové články