realitni-kancelar

Deset zásadních otázek, které si musíte položit, pokud chcete prodávat s realitní kanceláří

Komentáře: 0

Oslovit realitní kancelář, jíž vám doporučili známí a úspěšně přes ní prodat svou nemovitost. Funguje život tak jednoduše? Ne, zkušení lidé vědí, že tohle je až moc ideální scénář. Pojďme si proto krátce prohlédnout desatero, kterým byste se měli řídit, pokud se hodláte v příštích dnech a týdnech ponořit do světa realit a najít vhodnou společnost ke spolupráci. Jde o otázky, díky nimž přesně zjistíte, co vlastně hledáte. Realitní obchody se odehrávají jen méně často, většina z nás rozhodně neprodává byt několikrát ročně. Spíše jednou nebo dvakrát za život, že? I proto je důležité, aby vše proběhlo dobře.

Využívá realitní kancelář moderní technologie?

Nejde jen o internet, ten má doma každý a vylepovat inzeráty na vývěsku frekventovaných ulic už není na prvním místě. Moderními technologiemi se myslí něco jiného. Slyšeli jste někdy od přátel, že absolvovali videoprohlídku nemovitosti? Ano, realitní kanceláře, které jdou s dobou, tohle umožňují. Zaměřují se na oslovení širokého počtu zájemců a prohlídka přes video je nejlepší možný kanál. Jen samotné fotky nestačí!

Jde o realitku se zaměřením na lokální trh?

Když chcete prodat nemovitost ve vašem městě, mohli byste potom oslovit realitní kancelář, která má v prodejích v dané lokalitě bohaté zkušenosti. Znalost místních trhů, zkušenosti s lidmi, ale také reputace z posledních realizovaných obchodů, to je vše, co si můžete snadno ověřit. A takovou jistotu s RK, která má svou oblast působnosti relativně daleko, mít zřejmě nebudete.

Jaké zkušenosti má za sebou realitní makléř?

Přejděme přímo ke člověku, s nímž budete spolupracovat a řešit detaily. Realitní makléř by měl mít za sebou zkušenosti, působit na trhu delší dobu a mít odpovídající renomé. Pokud jde o někoho, kdo se dané profesí nevěnuje na full-time, jistě zdvihnete obočí. Přivýdělek je něco jiného než stabilní praxe, kdy se makléř věnuje pouze realitám a profesně roste. Obecně platí, že čím víc zkušeností, tím lépe, ptejte se proto na minulost. Každý dobrý obchodník s nemovitostmi se vám rád pochlubí svými referencemi, které si pak lze i krátce ověřit. Ptejte se i na vzdělání makléře.

Jakým způsobem bude nemovitost nabízena?

Realitní kancelář má různé kanály, skrze které může oslovit potenciální kupce. Jsou to třeba i sociální sítě, ale také specializované realitní servery a v neposlední řadě vlastní web. Svou roli hraje i kvalita inzerátu, v němž nesmí chybět důležité detaily, ale ani kvalitní fotografie, které by měl zajišťovat profesionál. Fotky z mobilu jsou zcela nevhodné, nejen proto, že jsou často v poměrně nízkém rozlišení. Pokud je uvidíte v inzerci některé RK, raději s ní ani nejednejte.

Pracuje realitní kancelář výhradně exkluzivně?

Kvalitní makléři mají exkluzivitu, tedy výhradní prodej nemovitosti obstarávají oni a nejde o byt, který by nabízelo ještě několik dalších lidí. Motivace takového makléře je mnohem vyšší, věnuje se proto nalezení kupce na plný úvazek. Pokud zaměstnáte hledáním kupujícího více realitních kanceláří najednou, ve finále to bude znamenat tlak na cenu, tedy něco, co vás nepotěší.

Kde je zajištěna úschova kupní ceny?

Ne, tohle přes realitku rozhodně ne! Díky nové legislativě je možná úschova na účtu RK jen oproti písemně podané prosbě klienta. RK, která nemá zajištěného kvalitního advokáta či notáře na tvorbu smluv a úschovu kupní ceny, je vlastně téměř automaticky nedůvěryhodná. Advokáti i notáři jsou profesionálové, kteří umí řešit i nestandardní situace.

Jaké služby mi realitka poskytne a za kolik?

Měli byste se zajímat o výši provize, ale také o rozsah poskytnutých úkonů, které jsou v rámci provize nebo se eventuálně účtují zvlášť. Realitní kanceláře mohou mít různé ceníky, připravte se proto na odlišné odpovědi, pokud si budete ověřovat tuto otázku při úvodních sezeních s makléřem. Jsou v ceně provize příprava nemovitosti na prodej, inzerce, pořádání prohlídkových dnů a podobné věci? Musí to být uvedeno také ve zprostředkovatelské smlouvě. Transparentnost poplatků je nutností.

Jak vlastně vypadá zprostředkovatelská smlouva?

Ano, tohle je také důležitá otázka. Krátká, stručná a věcná smlouva je základ a nenechte si ji vnutit na prvním sezení. Vhodnější bude, když si ji pročtete v klidu domova, a ještě proberete její znění se svým právním zástupcem, abyste měli jasno, že nepodepisujete nic, s čím byste potom nemuseli nutně souhlasit. Nátlak nemá smysl, férový makléř na vás nespěchá a počká, až si vše v klidu promyslíte.

Co říkají o realitní kanceláři vaši blízcí?

Berte to spíše jako poradní hlas, ale doporučení od přátel nebo rodiny jsou rozhodně plusem a měli byste se jim věnovat. Dobrá reputace realitní kanceláře není náhoda, pokud je i vaše širší sociální okolí přesvědčeno o tom, že jde o vhodnou volbu, bude to další střípek do mozaiky, ze které se nakonec sestaví i váš názor. A když už jsme u toho, ověřte si reference dřívějších klientů. Jsou spokojení? Kdyby se vrátili v čase, osloví tutéž realitku? Nebo nevzpomínají na obchodní jednání rádi a mají k tomu také své pádné důvody?

Spolupracuje realitní kancelář s hypotečním poradcem?

Tohle je otázka, která vám dost možná usnadní hledání potenciálního kupce. Realitní kancelář, respektive sám makléř, odkáže zájemce o vaši nemovitost na hypotečního poradce, s nímž spolupracuje. Ten pak pomůže najít cestu k úvěru, kterým bude byt či dům financován. A je jasné, že ne všichni kupci mají hotovost a bude třeba ještě určité jednání, takže podobná forma spolupráce znamená velké plusové znaménko pro RK.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nabídka nemovitostí

Nové články