ivignette-slovensko

Slovenská dálniční známka: Co je jinak než u nás?

Komentáře: 0

Česko a Slovensko mají mnoho společného, a to třeba i z pohledu řidiče. V obou státech se například platí za jízdu po dálnicích. Drobné rozdíly se tu ale najdou a jejich znalost vám při cestě na Slovensko určitě pomůže.

Jak se kupuje slovenská dálniční známka?

Začněme ale tím, co mají oba státy stejné i ve světě autostrád. U nás ani na Slovensku už pár let nemusíme lepit dálniční známku na čelní sklo. Žijeme ve 21. století, a tak v obou státech platí takzvaná elektronická dálniční známka, kterou můžete koupit třeba na internetu. Stačí do vyhledávače zadat heslo dálniční známka sk. Proces je pak hodně podobný tomu, co známe z tuzemska. Stačí vybrat délku a počátek platnosti, SPZ vozidla a zaplatit. Nic složitého na tom není.

Přesto byste si na některé věci měli dát pozor. V první řadě si nesplést Slovensko a Slovinsko. Pokud například nakoupíte dálniční známku, když do zmíněného vyhledávače napíšete heslo dálniční známka Slovinsko 2024, u našich východních sousedů vám to nepomůže. Pokud pak na Slovensko vyrážíte třeba s karavanem, měli byste vědět, že i přípojný vozík musí mít svou dálniční známku. A pokud máte elektromobil, české EL registrační značky vám od poplatku také nepomohou.

Kolik na Slovensku stojí dálniční známka?

Stejně jako u nás, i na Slovensku si můžete koupit dálniční známku na 365 dnů, na 30 dnů nebo na 10 dnů. Výletníky oblíbená jednodenní známka na Slovensku zatím zavedena není. I nám to ale trvalo hezky dlouho, než se jí řidiči dočkali. Roční vyjde v porovnání s Českou republikou levněji. Dvě s kratší platností jsou pak za podobné peníze. Konkrétně:

  • desetidenní stojí 12 eur,
  • třicetidenní stojí 17 eur,
  • roční stojí 60 eur.

A co slevy?

Pokud máte rádi slevy, nepotěšíme vás. Už jednou jsme zmínili, že majitelé elektromobilů, plug-in hybridů ani běžných hybridů za užití slovenských dálnic neušetří. Možná jste slyšeli o osvobození osob se zdravotním postižením od poplatků. Pokud jste však držiteli českého průkazu ZTP nebo ZTP/P, jako byste jej na Slovensku neměli.

V současné době totiž v Evropské unii neexistuje žádný systém vzájemného uznávání statusu osoby se zdravotním postižením mezi státy. České průkazy, které známe pod označením ZTP nebo ZTP/P, tedy nemají na cenu dálničních poplatků mimo ČR žádný vliv, a to ani na Slovensku. Slevu na dálniční poplatcích nedostanete ani na základě parkovacího průkazu ZTP.

Pokud tedy na Slovensko vyrážíte s běžným osobním vozem do 3,5 tuny, koupi elektronické dálniční známky se nevyhnete. Těžší vozy a jízdní soupravy pak musí platit mýtné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nabídka nemovitostí

Nové články