tap-791172_1280

Dřezy s excentrickým ovládáním výpusti

Komentáře: 0

Excentrické ovládání výpusti patří mezi moderní příslušenství každé kuchyně a u většiny dražších dřezů je už součástí balení. Lze ho ale také dodatečně nainstalovat. Pořizovací cena excentru je 400 až 500 Kč.

Jak dřezy s excentrickým ovládáním vlastně fungují?

Excentrické ovládání výpusti je mechanismus tvořený lankem a otočným ovladačem nebo táhlem zabudovaným do horní desky dřezu. Výpusť tak můžete za pomoci tohoto mechanismu ovládat „na dálku“.

Při vypouštění dřezu nemusíte sahat na dno a do špinavé vody, místo toho pouze otočíte ovládacím kolečkem a sítko na výpusti se nadzvedne. U dvoudřezů excentr většinou ovládá obě výpusti naráz.

Na jaký typ výpusti lze excentr instalovat?

Pokud jste se rozhodli, že chcete excentrické ovládání dodatečně do dřezu nainstalovat, přesvědčte se nejprve, že máte otvor na výpusť o velikosti 92 mm, někdy také označovaný číslicí 3,5 nebo 3 ½. Excentrické ovládání nelze namontovat do malých výpustí staršího typu o velikosti 60 mm.

Otočný ovladač se instaluje vedle vodovodní baterie a otvor pro něj má standardní rozměr 35 mm. U malých dřezů se kolečko excentru instaluje přímo do pracovní desky.

Tohoto pomocníka lze nainstalovat do jakéhokoliv materiálu – granitu, nerezu, keramiky i tectonitového dřezu. Většina výrobců otvor na ovladač excentru vyvrtá předem nebo otvor alespoň naznačí, takže ho lze pouze vyklepnout přímo při instalaci.

Vyvrtat otvor pro excentrické ovládání by měl bez problémů zvládnout také každý instalatér, který vám bude dřez do pracovní desky montovat.

Co si lze pořídit místo excentru?

U většiny dražších dřezů je excentrické ovládání výpusti součástí balení. Pokud excentr nevyužijete, můžete místo něj nainstalovat dávkovač saponátu, který se dnes stává standardním kuchyňským příslušenstvím zejména u luxusnějších dřezů.

Dávkovače se vyrábí z různých materiálů – chromu, niklu, nerezu a titanu, kvalita materiálu je úměrná ceně. Nejlevnější dávkovače saponátu seženete okolo 500 Kč, ty nejdražší pořídíte v řádu několika tisíc korun.

Nabídka nemovitostí

Nové články