plate-778811_1280

Jak si vybrat ideální myčku nádobí? Podívejte se, co neopomenout při výběru

Komentáře: 0

Kdo má doma myčku nádobí, neumí si nejspíš život bez ní již nikdy představit. Pořád však dvěma třetinám českých domácností tento spotřebič chybí. Proč si ji konečně pořídit a jak si vybrat tu nejlepší?

Řadu lidí od nákupu myčky nádobí odradí nutnost alespoň částečně předělat kuchyň, aby bylo kam myčku nádobí umístit. Spotřebič musí mít přivedenou vodu a být napojen na odpad, takže hned tak do nějakého koutu kuchyně myčku nedáte. Mnoho lidí vám však bude pořád tvrdit, že ji nepotřebují. Jenomže mytí nádobí v ruce je neekologické. Takže i když jste ochotni trávit několik hodin týdně mytím nádobí, přírodě to nedělá dobře. Myčky jsou extrémně šetrné, pokud jde o množství spotřebované vody při mytí nádobí, a lze je proto považovat za velice ekologický spotřebič.

Tip: Podívejte se na nejlepší myčky.

Ještě ekologičtější mytí nádobí díky dobré energetické třídě

Pokud jste citlivými na eko témata a rozhodli jste se, že si tedy z tohoto důvodu konečně myčku pořídíte, dobře při jejím výběru sledujte energetický štítek spotřebiče. Ten vám tentokrát pomůže vybrat takový spotřebič, který šetří jak vodu, tak elektrickou energii. Lepší energetická třída vás sice bude stát více, vrátí se vám to ale s nižší spotřebou a samozřejmě uděláte hodně pro životní prostředí.

Vestavět nebo nechat stát volně?

To je téměř hamletovská otázka. Pokud předěláváte kuchyňskou linku od píky, neváhejte a myčku určitě plně integrujte do kuchyňské linky. Vestavěná myčka má dvířka v dekoru linky a nehromadí se kolem ní nečistoty. Je to prostě ideální řešení. Pokud však máte pouze kousek místa někde na konci kuchyňské linky, kde by se dala myčka postavit, pokud byste linku zkrátili, neváhejte a jděte do toho. Mimochodem, i volně stojící myčka nádobí se dá prakticky vsunout pod pracovní desku. Neukryje se sice designově do linky, ale vlastně to vůbec nevypadá špatně. Řada lidí toto řešení volí i u nové kuchyňské linky. To proto, že vestavěné spotřebiče bývají dražší. A někdy o dost.

Šedesátka nebo pětačtyřicítka?

Někdy za nás toto dilema vyřeší místo, které pro myčku nádobí máme. Obvykle se však lidi mezi menší a větší myčkou rozhodují i podle počtu členů domácnosti. Tady vás však zastavím. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že i pro dva je vždy lepší 60 cm varianta spotřebiče. Dáte do něj větší hrnce a více sad nádobí. Kdo má myčku, rychle pochopí, že potřebuje více nádobí i příborů. Pak ji můžete pustit třeba jenom jednou za dva dny. Pořád budete mít na čem servírovat. Ale nebudete věčně bojovat s místem v malé myčce nádobí. Navíc, nemá zrovna vaše myčka chytrou možnost nastavit pouze „poloviční náplň“? Znáte to třeba z praček.

Nepodceňte hlučnost

Zejména v dnešní době, kdy chceme mít všichni propojený obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, je hlučnost v kuchyni umístěných spotřebičů velice důležitá. Některé myčky umí být tichounké. Pouze lehce ševelí. Takto vnímáme ty, které mají hlučnost kolem 40 dB. Pozor! Vše nad 60 dB je už skutečně hodně nepříjemné.

Množství funkcí jako marketingový tah – nenechte se nachytat!

Myčky nádobí dnes nabízí bezpočet funkcí. Věřte, že řada z nich vám nic nedá. Potřebujete mytí při vyšší teplotě na znečištěnější nádobí, při nižší pro ekologičtější mytí a sklo či porcelán, hodí se předmytí. Samozřejmostí by dnes mělo být, že má myčka nádobí sušení. U hodně starších zařízení chybělo. Novinkou je například vychytávka některých modelů, kdy se vám po umytí nádobí otevřou dveře myčky. Není to k zahození. Odvětrá se totiž zbytková vlhkost a nádobí je pak stoprocentně suché. Současně vyvane „vůně“ po mycím prostředku. Mnoha lidem vadí, že je z nádobí po mytí tato vůně cítit.

Vnitřní vybavení je důležité, ale nepřekombinujte to

Výrobci se nás snaží „nachytat“ na kdejakou vychytávku ve vnitřním členění prostoru myčky. Ale nádobí je tak specifické a různé, že podle mne čím méně vychytávek, tím praktičtější myčka. Osobně jsem se nechala zlákat na to, že moje druhá myčka nemá klasický koš na příbory, ale vrchní zásuvku. Dříve jsem měla pocit, že mi koš na příbory ubírá prostor v dolním koši. Dnes kvůli vrchní příborové zásuvce nemohu dávat do vrchního koše vysoké sklenice. Takže vždy jde o kompromis, či o to, co preferujete zrovna vy osobně.

Tip: Jak si tedy vybrat nejlepší myčku nádobí? Podívejte se na test myček 2019. Pomůže vám ve vašem rozhodnutí.

Nabídka nemovitostí

Nové články