csob_videobydleni.cz_foto

Co dělat v případě vytopení bytu?

Komentáře: 0

Vytopený byt je pohroma, která se snadno může stát každému z nás. Zejména pak u bytových domů nevytopíte jen sebe, ale i sousedy pod vámi. Nebo naopak oni vytopí vás. Jak se zachovat, když přijdete do vytopeného bytu?

Zdroj: Pexels.com

 

Vytopili vás sousedé? Tato situace určitě není nic příjemného a hned se vám v hlavě začnou točit myšlenky kolem oprav, peněz, dohadů s pojišťovnou i se sousedy. Přesně pro tyto situace je výhodné mít uzavřené pojištění domácnosti, které vás alespoň co do finanční stránky věci trochu uspokojí. Navíc se vám bude snadněji jednat i se sousedy a jejich pojišťovnou.

 

Horší je případ, kdy pojištění nemáte. Samozřejmě se můžete dohodnout se sousedy o náhradě škody, ale tady se připravte na tahanice o to, kdo vytopení zavinil (bylo to vinou špatné manipulace s vodou ze sousedovy strany, nebo je to z důvodu rozvodů vody v bytovém domě?), a tedy o to, kdo vám škodu zaplatí. Tím se celý proces bude jen protahovat a také se může stát, že peníze za škodu nikdy neuvidíte.

Jak postupovat při vytopení bytu?

Pokud máte vytopený byt, existuje obecný postup, jak se v takové situaci zachovat. Základem je nepanikařit.

  1. Jako první je vždy dobré vypnout elektřinu a pro všechny případy i přívod vody u sebe v bytě.
  2. Zjistěte, odkud voda teče. Pokud je to od sousedů, kontaktujte je. Možná ani nevědí, že právě někoho vytápějí. Následně by i oni měli zastavit přívod vody a vypnout u sebe elektřinu.Pokud se se sousedy nespojíte, kontaktujte správce budovy a vypněte hlavní přívod vody v celém bloku (pro všechny případy se vyplatí vědět, kde se nachází, proto se na to zeptejte správce budovy).
  1. Když je vše pod kontrolou a našli jste příčinu – tedy jestli jde voda od sousedů, nebo od vás, začněte vše dokumentovat. Ještě než se pustíte do umývání a sušení pečlivě všechno nafoťte a sepište si poškozené věci. Usnadníte si tak následnou práci i komunikaci s pojišťovnou. K některým věcem možná máte i doklad nebo fakturu, která vám pomůže odhadnout hodnotu zničené věci.
  2. Pusťte se do úklidu. Dejte stranou poškozené věci, zbavte se zatečené vody, pokud vytvořila louže a začněte vše vysoušet. Důležité je větrání, které odstraní vlhkost – udělejte vždy v několikaminutových intervalech průvan. Poškozené věci zatím nevyhazujte, ale nechejte si je alespoň do doby, než se na ně podívá někdo z pojišťovny a zhodnotí rozsah škod.
  1. Kontaktujte pojišťovnu a předejte ji všechnu dokumentaci a fotografie. Značně díky tomu urychlíte vyřízení a pojišťovna se k výplatě pojistného dostane mnohem rychleji.

Nechte komunikaci na pojišťovně

Ne vždy je možné se jednoduše dohodnout s viníkem. V takovém případě si od něj můžete vyžádat kontakt na jeho pojišťovnu (za předpokladu, že má pojištění domácnosti) a všechnu následnou komunikaci nechat na pojišťovnách. Vaše pojišťovna si ale dokáže poradit i v případě, že viník pojištěný není.

Nabídka nemovitostí

Nové články