Investování do nemovitostí v období vysoké inflace

Investování do nemovitostí v období vysoké inflace

Komentáře: 0

Aktuální míra inflace tvrdě doléhá na ty, kteří drží svoje úspory na běžných, ale i spořících účtech. Konzervativní nástroje totiž nedokážou s tak vysokým poklesem hodnoty koruny udržet krok. Je investování do nemovitostí vhodná cesta, jak se s tím vypořádat?

Investování do nemovitostí v období vysoké inflace
Investování do nemovitostí v období vysoké inflace

Co obnáší investování do nemovitostí

Do nemovitostí můžete investovat napřímo tak, že si koupíte třeba pozemek, dům nebo byt. Nakupovat můžete za hotové peníze, nebo prostřednictvím hypotéky.

Zároveň se ale nabízí možnost zhodnotit své finance prostřednictvím realitních fondů. Tím pádem nekupujete konkrétní nemovitost, ale jakýsi podíl ve fondu složeného z různých nemovitostí.

Realitní fondy mohou být vhodným řešením pro ty, kteří nemají dostatek financí na nákup celé nemovitosti, a zároveň nechtějí nákup krýt hypotékou.

Investiční nemovitost: Vhodná ochrana před inflací?

Růst cen nemovitostí se v Česku stále nedaří udržet pod kontrolou. To je sice špatná zpráva pro ty, kteří bydlí v nájmu nebo se chystají na nákup vlastního bydlení, ale pro investory je to rozhodně pozitivní trend.

Na tom nemění nic ani fakt, že po intervencích České národní banky začaly na konci minulého roku strmě stoupat hypoteční sazby a nákup nemovitosti na dluh se zásadně prodražuje. Zatímco úrok hypotéky se ale pohybuje kolem čtyř nebo pěti procent, stále má daleko k dvouciferné inflaci.

Investování do nemovitosti je tak stále vhodným nástrojem pro zhodnocení peněz, a to dokonce i pokud je financován prostřednictvím hypotéky.

Hypotéka na investiční nemovitost

Hypotéka na investiční byt nebo dům funguje stejně, jako hypotéka na vlastní bydlení. Počítat byste měli s tím, že hypotéka je účelový úvěr, a proto kupovaná nemovitost musí být určena k bydlení. Nakoupit na investici a na hypotéku tedy můžete i pozemek, ale musí být stavební parcelou, případně musí být určený k výstavbě. Na kus pole například hypotéku nedostanete.

K hypotéce obvykle musíte přidat něco ze svého, nebo zastavit další nemovitost. Banka vám totiž poskytne maximálně 80 nebo 90 % hodnoty zástavy dané odhadem tržní ceny nemovitosti.

Výhody a rizika hypotéky na investiční byt

Velkou výhodou investování do nemovitosti na hypotéku je fakt, že při vhodně zvolené investici můžete splácet úvěr z nájmu. Aktuální vytrvalý růst cen nemovitostí vám přitom nakoupený byt nebo dům neustále zhodnocuje.

Jako každá investice je ale i investice do nemovitostí spojena s určitým rizikem. Zatímco se aktuálně neočekává žádný propad na trhu s nemovitostmi, hypotéku můžete splácet až 30 let a na takto dlouho dopředu si nikdo netroufá vývoj předpovídat. Úroková sazba hypoték se také obvykle nedomlouvá na celou dobu splácení, takže se může teoreticky stát, že v budoucnosti budete refinancovat za méně výhodných podmínek.

Při nákupu investiční nemovitosti přímo (nikoli prostřednictvím realitního fondu) také zodpovídáte vůči případnému nájemci za to, že všechno dobře funguje. Hlavně v případě starších bytů nebo bytů v horším technickém stavu můžete být zaplaveni žádostmi o různé opravy na bytě.

Jak začít s investováním do nemovitostí

Pokud nejste odborníky z realitního trhu, každopádně bude dobré se na některého obrátit. Před nákupem byste si rozhodně měli nechat udělat odhad tržní ceny nemovitosti, který stejně budete potřebovat jako součást žádosti o hypotéku. Poradit byste se ale měli i se specialistou na hypotéky. Dokáže vám srovnat nabídky na trhu, posoudit vaši individuální situaci a doporučit vám nejlepší a nejvýhodnější postup. V neposlední řadě za vás pak také vyřídí spoustu papírování, a provizi přitom dostane přímo od úvěrující banky (nikoli od vás).

Nabídka nemovitostí

Nové články