Obraz zimní krajiny v obývacím pokoji

Přemýšlíte nad retro interiérem? Máme pro vás dokonalý odrazový můstek

Komentáře: 0

Někdy se potřebujeme zkrátka vrátit ke kořenům, abychom se dokázali cítit opravdu dobře. A výjimkou není ani náš domov. Máte dojem, že mu k oné útulnosti stále něco chybí? Pak máme pro vás zajímavý tip.

Jde o vcelku nový trend, i když retro jako takové se o naši pozornost už hlásí poměrně dlouho. Teď je však v kuru Shabby Chic retro. A o co vlastně jde? Pokud se jen neradi upínáte k ladění interiéru do posledního detailu a mnohem raději dáváte přednost spíše oné nedbalé eleganci, půjde o tip přesně pro vás.

Obraz zimní krajiny v obývacím pokoji

Nostalgie, která z interiéru přímo dýchá

Co se vám vybaví, když se řekne retro? Nejspíš něco důvěrně známého. Mechově zelený potah na sedačce vaší babičky, obraz krajiny nad postelí rodičů, vzpomínky na dětství a dospívání… A pozitivní pocity na sebe samozřejmě nenechají dlouho čekat. Můžete si samozřejmě domů pořídit tytéž detaily, jaké si pamatujete ze svých dětských let, ovšem nedokážete-i je kreativně a harmonicky zasadit do stávajícího interiéru, bude výsledný dojem přesně opačný. Ta tam bude útulnost a pocit komfortu, mnohem spíše přijde na řadu napětí, stres a pocit něčeho nepatřičného. A to byste určitě nechtěli.

Obraz s výhledem na moře v interiéru boho

Shabby Chic dává šanci starým věcem…

… a přetváří je na něco zcela nového. Tento styl si na retro jen nehraje, on jím doopravdy je. Základ celého pojetí proto tvoří skutečně staré předměty, jež byly s úctou opravovány a renovovány. A teprve v okamžiku, kdy jsou zcela v pořádku a připravené k použití, je doplní další „moderní“ doplňky v retro stylu.

Velmi oblíbené jsou třeba obrazy krajin ve všech možných variacích. Ale neměly by být jen tak ledajaké. Chcete skutečné retro? Pak vybírejte zemité a nature barvy, které dokáží styl minulých dob velmi věrně napodobit. Mohou být světlé i tmavé, vždy by však měly sázet na maximální jednoduchost. A neznamená to ani, že se na nich nesmí vyskytnout jiné barvy. Ovšem ona zemitost by měla celé kompozici v každém případě dominovat. Dodržíte-li toto základní pravidlo, zcela jistě při výběru nesáhnete vedle.

Obraz lesní krajiny v obývacím pokoji

Zemité tóny v celé místnosti? To není právě dobrý nápad

Ovšem byla by chyba obléknout celý prostor právě jen do této kombinace barev. Dekoracím jako takovým sluší, ovšem je-li jich příliš, působí ve výsledku spíše smutně a utahaně. Žádná atmosféra útulného domova, ale spíš ponurý prostor, který dozajista neláká k návratu – spíše naopak. Takže jak zachovat tu správnou atmosféru retro, ale přitom vsadit i na žádaný dojem?

Vsaďte na jeden velmi výrazný doplněk, který se od zbylého celku odliší. Může jít kupříkladu o pruh výrazně zbarvené tapety, o pestrý přehoz na pohovku (třeba ve formě háčkovaných deček, patchworku apod.), pestrobarevně vyvedený kobereček před konferenčním stolkem atd. Pravidla? Je jen jedno jediné – tento dominantní prvek musí být dobře vidět při jakémkoliv vstupu do místnosti. Jedině tak může udělat ten nejlepší dojem. Vedou-li o vašeho obývacího pokoje jen jedny dveře, nepůjde nejspíš o žádný problém. Ovšem v případě více dveřních otvorů už budete muset zkrátka trochu plánovat.

Černobílý obraz s horskou krajinou v obývacím pokoji

Zvolte ty správné dekorace – celkové pojetí musí dávat smysl

Na vše také můžete jít zcela opačně. Jako ústřední prvek si tak zvolte barvy, které si tak úplně dominanci neuzurpují. Dobrým příkladem je obraz zimní krajiny. Bílé a šedé odstíny neaspirují právě na lákadlo roku, ovšem přítomnost jedné velké pestře zbarvené dekorace by je spolehlivě upozadila. A přitom k tomu vůbec dojít nemusí.

Stačí, pokud interiér oživíte chytře umístěnými drobnostmi. Je vše laděno do bílo-modra? Pak vsaďte třeba na žluté, oranžové nebo hráškově zelené doplňky v množství 3-5 kusů. Přesně tak často by se totiž měla vybraná barva v interiéru opakovat, aby do něj dokonale zapadla a nádavkem vyvolala právě onen žádoucí efekt. A v ideálním případě by se měly nějakým způsobem odrážet i v dominantním prvku vaší místnosti.

Podíváte-li se na zmíněný obraz krajiny, pak si na něm vyberte jeden zajímavý prvek, a ten zopakujte prostřednictvím dekorací. Může jít o symboliku zasněžených větví, výrazný vzor na rámu, barvu slunce v pozadí… Možností je zkrátka celá řada. A půjdete-li na to chytře a rozvahou, vše se vám zaručeně podaří.

Nabídka nemovitostí

Nové články